Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 6-7/8 2017. Rosa-svart Pride hoppfull, inte hotfull.

Världen: Barn som växer upp i hem med låg inkomst riskerar att få ett förstorat hjärta. Det visar en ny studie från Finland som publicerades i den medicinska tidskriften JAMA Pediatrics i juni. Ju sämre ekonomiska förhållanden, desto större risk att drabbas av hjärtförstoring efter 30 år (Flamman).

Sverige: Jan Guillou beklagar ”idiotordet våldsbejakare” och jag instämmer. Han frågar sin läsekrets om ordets upphov och vad det lämpligen kunde ersättas med. Så vitt jag vet är ursprunget ”violence-promoting” som Vita Husets ”War on Terror”-kampanj lade sig till med efter 9/11 2001. Det skulle beskriva muslimska terrorister men kom snart att användas mycket bredare. Magnus Norell och Säpo hängde därefter på med den klumpiga svenska översättningen våldsamhetsförespråkande som efter viss förvirring ändrades till det inte helt smidiga ”våldsbejakare”.. Även här bredde innebörden och användningen ut sig, med förkärlek åt vänsterhållet. Eftersom i stort sett alla på hela planeten ”bejakar” våld i åtminstone något sammanhang, vore det bättre att använda en mer precis formulering – ”våldsam” missar inte målet anser jag. Staten är våldsam, nazisterna är våldsamma, hustrumisshandlarna är våldsamma. Men det var förstås inte militär och polis man ville smutskasta, så denna litet nyktrare användning går nog inte hem, tyvärr. Och så återstår ju begreppet ”extremist” som Säpo använder på precis samma sorglösa sätt. Sammanställningen ”våldsbejakande extremism” skulle alltså med Guillous språkbruk kunna bestämmas som dubbelidiotisk.

Malmö/Lund: Det är inte bara Czaba i KvP som fasar för rosa-svarta blocket i Pride, gissa vem mer? Jo dagens Sydsvenskan, som upplever denna svartrosa vitamininjektion i ”näringslivets”, moderaternas och polisens Pride som ”hotfull”. Men de enda som hotat Pride i Stockholm var ju Nordisk Ungdom. Hoppfull, skulle jag säga om Rosa-svart Pride. Folkfest och klasskamp!

Konsten: Rosa-svart Brunch! (Även på India i Lund).


rosasvart
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 6 augusti, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: