Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 6-7/8 (2) 2017. Violett guldvinge.

Världen: FN har på USAs inrådan infört nya exportrestriktioner mot Nordkorea. Men detta drabbar naturligtvis inte militären eller kärnvapenprogrammet utan bara civilbefolkningen. Och USA kan obehindrat fortsätta med sina militärövningar tätt intill gränsen. Men vi ska tydligen vara nöjda så länge som Trump inte bombar Pyongyang.

Sverige: Fjärilsarterna violett guldvinge och svartvit-färgade trolldruvemätare har minskat kraftigt i Sverige under de senaste åren. Nu ska ett samarbete mellan länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland och skogsföretaget SCA försöka rädda de utrotningshotade fjärilsarterna, uppger P4 Västernorrland. Går det att tänka sig ett mer poetiskt namn än ”violett guldvinge”? Underbart. Hoppas ni blir fler.

Sverige: Om 68-litteraturen skrev jag redan vid förra jubiléet 1998. Nu kommer snart en ny ström av memoarböcker, där Torbjörn Tännsjös är en av de bättre. De flesta 68:or har hållit loppet ut. Men renegater är en deprimerande företeelse. Särskilt de som vänder kappan efter vinden men fortsätter sin akademiska karriär till synes helt obesvärat. Dessa överlöpare tillhör de lägst stående i människosläktet, helt i nivå med strejkbrytare. Om helvetet hade funnits hade där med säkerhet också inrättats ett renegatmuseum. Tack och lov är de inte så många och några anarkister som gjort helt om kan jag inte komma på så här på rak arm. Den övertygelsen varar vanligtvis livet ut.

Konsten: Jag kommer att sakna Ms Paint för Mac som Microsoft nu fasar ut. Visserligen finns allt man kan behöva för bildbehandling i Photoshop, men de basala redskapen saknas där, finliret tar över. Först en råskiss i Paint, därefter Photoshop är det bästa tycker jag, men i nödfall går det utan. Typiskt Ms att gamla hederliga program försvinner!


paint

***

Övrigt: Trubaduren  Cornelius Vreeswijk (1937-1987) fyller 80. Hans protestvisor och Bellmanstolkningar är odödliga oavsett vad genuskritiken rätteligen säger; man ska bedöma honom efter hans egen tid tycker jag.

***

Citatet: ”Outsourca demokratin till folket.” — Alex Bengtsson, aktuelltfokus.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 6 augusti, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: