Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 17-18/7 2017. En eloge till Smålands nation, Lund.

Världen: Amerikanerna har fortsatt lågt förtroende för president Trump. Efter att han suttit vid makten i sex månader tycker endast 36 procent att han gör ett bra jobb, vilket är den sämsta siffran för alla presidenter i modern tid (AB).

Sverige: ”Ju mer vi ömmar för nazisternas yttrandefrihet
desto mer toleranta för nazismen riskerar människor som läser artiklarna och ser tv-inslagen att bli, därför är fixeringen vid nazisternas yttrandefrihet så farlig. Nazisterna å sin sida är inte intresserade av de liberala fri- och rättigheterna, de är fiender till såväl yttrandefrihet, mötesfrihet som demokratin i stort. De använder dem som en språngbräda för att nå sina politiska mål, vilka får betraktas som mer än välkända”, skriver Mats Runvall i ETC.

Tål verkligen att tänkas på.

Sverige: Svensk aktivist hängs ut av internationell näthöger.
Den svenske aktivisten Mathias Wåg hängs ut i en manipulerad film från G20-protesterna i Hamburg. Han anklagas för att ha medverkat i en misshandel av personer med kopplingar till ytterhögern. Nu pågår ett drev som involverar amerikanska Alt right-högern, GP:s ledarsida och M-riksdagsledamoten Hanif Bali. (ETC). Påhittade anklagelser. Allt stöd åt Mathias Wåg!

Malmö/Lund: Härbärget i Lund gav honom chansen
att återskapa sitt liv. För tre år sedan rasade hela livet för Anton Visan och hans fru. På några veckor byttes en stabil tillvaro med jobb och lägenhet i Spanien till en osäker framtid i ett blött tält på en parkeringsplats i Lund. Nu är han en av cirka 15 romska EU-migranter som tack vare sin plats på härbärget på Smålands nation skaffat jobb och eget boende (SDS). En eloge till Smålands!

Konsten: May Morris (1862-1938)
, dotter till socialistiske konstnären William Morris i Arts &Crafts-rörelsen som också gjorde textila mönster och konsthantverk i Art Nouveau-stil, är aktuell igen (The Art Newspaper). Victoria & Albert Museum i London har många av hennes (och faderns) fantastiska dekorativa verk. http://theartnewspaper.com/news/in-the-frame/like-father-like-daughter-william-morris-gallery-celebrates-may-morris/


May

Courtesy May Morris: Broderi.

2 comments on “Krönika 17-18/7 2017. En eloge till Smålands nation, Lund.

  1. marreallday
    16 juli, 2017

    Jag kan inte förstå hur dom som säger (och det är många) att antirasisterna som samlas för att motverka nazismen – också hotar demokratin. Hur fan får man det att gå ihop?

    Jag såg i kommentarsfältet i den där artikeln högmoderaten Gunnar Hökmark (hette han så) och som skriver just att antirasisterna också hotar demokratin om Mattias Wåg. Jag följde länkarna och kom till hans egen blogg (en blogg jag länkar också från min blogg, förutom din;) hans förklaring på det som händer. Det var ju nazister vars varenda steg dom tog bevakades av antirasisterna. Till slut gömde dom sig på en krog, och tre andra fortsatte med det dom höll på. Filma bland antirasisterna. Wåg kände först inte igen den där killen som slängde sig ner med händerna i skyn men till slut hittade man igenom honom som vän tlll dom här nazisterna som satt och tryckte inne på krogen. Han sa åt han att gå därifrån, that’s it. Samtidigt filmades Wåg av nazister från utlandet och dom skickade den här filmen till Nya Tider och allt sånt. Och här sitter sverigedemokratee – som den där tjejen i kommentarsfältet och okritiskt tar in allting som en sanning tills nån annan som visste lite mer visade henne Wågs inlägg . Men det är så här det ser ut idag. Folk kollar inte upp ordentligt och kollar inte ens på hur den anklagade tänker om det hela. Dom går bara in i drevet helt vettlösa. Och Wåg beskrev på sin blogg vad dom sysslar med väldigt bra. Efter en bok har dom gått. Den där killen som stod där med händerna i skyn som om han skulle avrättas visste mycket väl vad han gjorde . Wåg som gick i demonstrationerna hörde hur dom skrek ”nazist”. Han låg alltså sådär redan innan han kom. Men ge man sig in rätt in i antirasisternas demonstrationståg med filmutrustning , vad hade man väntat sig? Det är som om dom vill att nåt ska hända så att dom sedan kan filma det och visa resten av världen.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 juli, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: