Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 14-15/7 2017. Modiga kvinnor i YPJ.

Världen: Ett videoklipp på The Independents sajt visar en kvinnlig kurdisk krypskytt som skrattar och sticker ut tungan efter att en Isis-kula precis missar huvudet. Kvinnan, en krypskytt från kvinnornas skyddsenheter YPJ ses när hon siktar och skjuter mot ett mål under en skottväxling i Raqqa, Syrien. Plötsligt flyger en kula farligt nära huvudet och träffar väggen bakom henne och kastar gips och damm in i rummet. Hon duckar omedelbart, fnissar och fortsätter sedan sin konversation med kamraterna helt oberörd (The Independent).

//players.brightcove.net/624246174001/ryaWt2q-W_default/index.html?videoId=5486757709001

Världen: Trump och hans administration i Vita Huset sjunker nu allt djupare ner i Russia Gate-träsket. En mängd hemliga kontakter med Ryssland både före, under och efter valkampanjen utpekas fortlöpande som ”landsförräderi” vilket nog är det värsta en president överhuvudtaget kan anklagas för. Trump jr är också inblandad. Snart faller Raqqa men när faller Trump?

Sverige: ”Byggnadsställningarna gav vika”.
Tolv personer hade skadats, sex av dem allvarligt, när en byggnadsställning vid en järnvägsbro i centrala Ludvika kollapsat vid 14-tiden på torsdagen. Betongföretagets platschef Lukasz berättar att byggnadsställningarna plötsligt gett vika när de hällt i betongen. (AB).

Malmö/Lund: I Lund samlades ett 50-tal lundabor 5-9 juli för att delta i workshopen ”Kan vi utöka demokratin? Klart vi kan”. Ett ämne som verkar vara brännhet för den växande Tillsammansrörelsen. Även på andra orter runt omkring i landet hölls aktiviteter med anledning av Tillsammansveckan som blivit en stor succé – till skillnad mot Almedalsveckan. – Demokratins höjdpunkt är inte när människor med mycket makt och privilegier träffar varandra utan när vanligt folk träffas för att förbättra sina lokalsamhällen, säger förbundets ordförande Alex Bengtsson (aktuelltfokus).

Behovet av gemenskap och demokrati är som alltid enormt. Endast revolutionen kan erbjuda detta fullt ut och överallt men vi kan börja redan nu.

Malmö/Lund: I alla år och ofta också på denna blogg har jag påtalat den sociala snedrekryteringen på universitetet. Nu har äntligen denna tanke dykt upp i ledningen, läser jag i Sydsvenskan. ”Lunds universitet säger sig vilja vara en plats för alla, men sedan början av 2000-talet har studentgruppen blivit allt mer homogen. Hit lockas framför allt studenter som själva har högutbildade föräldrar – något som är ett kvalitets- och demokratiproblem enligt vice rektor Bo-Anders Jönsson”.  

Det finns ett sätt att förhindra att universitetet blir ett bratsghetto och det är extra antagningspoäng för arbetslivserfarenhet. Så lyckades man få in arbetarklassens barn på 70-talet och det skulle fungera också idag.

Konsten: Latuff: Ont om mat men gott om ammunition i Afrika.


latuff

Courtesy Latuff 2017.

***

2 kommentarer på “Krönika 14-15/7 2017. Modiga kvinnor i YPJ.

  1. marreallday
    14 juli, 2017

    Det är så man får göra. Ducka, le, skratta, räcka ut tungan och gå vidare😂 Eller bryta ihop och gå vidare.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: