Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 9-10/7 2017. Wikimedia förbjuds visa offentlig konst.

Världen: #NoG20: Solidarity Without Borders: #NoG20-demonstrationerna fortsätter, med över 200k som marscherade tidigare på lördagen. Unicorn Riot sänder live till och från. För uppdateringar, se: http://www.unicornriot.ninja/?p=16802

Sverige: Wikimedia Sverige stämdes 2014 av BUS för sajten Offentligkonst.se, en sajt utan vinstintresse, där information och bilder av offentlig konst som tagits av allmänheten visas så att det lätt går att hitta dem. BUS hävdade att Wikimedia Sverige bröt mot upphovsrättslagen när man publicerade bilder av offentliga konstverk. I april 2016 beslutade Högsta domstolen att gå på BUS linje i målet. Igår valde även Patent- och marknadsdomstolen en extremt restriktiv tolkning av upphovsrättslagen. Wikimedia Sverige döms till att betala ca. 750 000 kronor i rättegångskostnader och ersättningar, vilket drabbar den lilla ideella föreningen hårt (mynewsdesk). Stöd Wikimedia! Vad säger Skissernas Museum i Lund som samlar offentlig konst? http://wikimedia.se/en/donera

Malmö/Lund: Här finns Ledigajobbilund.se för den som söker sommarjobb. Och för den som vill volontera finns India Däck Bokcafé som välkomnar din revolutionära insats: https://www.facebook.com/indiadack/ Sommaröppet alla dagar 13-17!


Sror frihetlig

S. Jacobson: Stor frihetlig målning. Tillhör India Däck Bokcafé, Stora Algatan 3, Lund.

Konsten: tv-serien ”Thomas och den vanskelige kunsten” i NRK är en ödmjuk och användarvänlig introduktion till konsten, och till samtidskonsten ”som till 98% är dritt”. Helt riktigt. Och de 2% är antagligen fortfarande måleri eller skulptur av något slag, mer eller mindre traditionellt, fast med verkshöjd och kvalitet. Men det är i huvudsak de postmoderna 98% som exponeras på konstmarknaden och de institutionella konsthallarna. Brist på urskiljningsförmåga alltså, vilket är kuriöst i en tid där t.ex. Internet alls inte går att hantera utan denna egenskap. I konsthistorien är denna nödvändiga filtrering redan ett faktum.

https://tv.nrk.no/serie/thomas-og-den-vanskelige-kunsten/MKTF77000215/sesong-1/episode-2#t=0s

 

lovepeace.jp

4 comments on “Krönika 9-10/7 2017. Wikimedia förbjuds visa offentlig konst.

 1. marreallday
  10 juli, 2017

  Att dom inte skäms. Poliserna.

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 juli, 2017

   Ja, visst är det så?

   Gilla

   • marreallday
    12 juli, 2017

    Läste nu på morgon detta : Vänsterns extremism hotar vår demokrati
    http://www.aftonbladet.se/a/QV3nR
    Högerextremisternas uppsåt är ny Förintelse men vad menar den här moderaten Gunnar Höök eller vad han hette är Vänsterns? Inte ett ord skriver han om självförsvar.

    Gilla

   • Konst & Politik
    12 juli, 2017

    Tack för tipset Marre! Högerextremisten Gunnar Hökmark (m) levererar en spya mot de folkliga protesterna i Hamburg. 200 000 personer kallas ”en sekt”. Hökmark har inte en tillstymmelse till trovärdighet i denna diskussion, det är vulgär högerpropaganda i samma tonläge som NMR.

    Liked by 1 person

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 juli, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: