Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 9-10/7 (2) 2017. Polis + nazister = sant.

Världen: Här kan man lyssna på Anarkistiska Radio Berlin (om man hänger med i tyska): (de) fda-ifa: Libertärer Podcast – Junirückblick 2017 — 5. Juli 2017 in (A)-Radio von Anarchistisches Radio Berlin (a-infos-de@ainfos.ca).

Världen: Den yazidiska minoriteten i Irak har utsatts för en hård utrensningskampanj av terrorgruppen Islamiska staten. IS har också tagit tusentals yazidiska kvinnor som sexslavar sedan 2014 och sålt dem på slavmarknader i irakiska Mosul och syriska Raqqa. FN har beskrivit IS förbrytelser mot yazidierna som folkmord (svd.se). När Mosul och Raqqa är befriade finns det äntligen hopp för de yazidier som är kvar i fångenskap och det kommer antagligen, förhoppningsvis, snart att hända.

Sverige: Almedalen. Det tar aldrig slut. En färgad Visby-bo blev trakasserad av nazister, polisen brottade ner honom med ett slag mot njuren och nazisten flinade och filmade. ”Hoppas han har uppehållstillstånd” sa poliserna och skrattade, detta enligt metro.se. Lokalpressen berättar också om incidenten i liknande ordalag och där finns även namn och bild på den trakasserade. Skrev jag i förra krönikan att polisen och nazisterna samarbetar? Det ser så ut. Man skäms för det här landet.


almedalen

Foto courtesy Lublin/metro.

Sverige: Jenny Bengtsson, fackligt aktiv i Hotell- och Restaurang, skriver i ETC om de usla pensionerna: ”Det här samhället är inte byggt för att arbetare ska göra något annat än att arbeta. Och sedan när jobbet är klart och kroppen bruten ska arbetaren för enkelhetens skull helst bara försvinna. /…/Nu återgår vi till att arbeta sönder oss varje dag, leva på marginalen och diskutera hur smulor ska fördelas. Allt så att några få kan fortsätta styra och vältra sig i pengar”.

Denna bistra lägesbeskrivning liknar alltmer 1918 då Sverige stod på randen till en revolution. Då ville man ha en socialistisk republik helt och hållet baserad på arbetarråd, bonderåd och soldatråd. Det borde man ha gjort. Det bör man fortfarande göra.

Malmö/Lund: En ”fattigskola” byggdes i Lund 1835 av Lunds stad och fattigvårdsstyrelse för de fattiga skolbarnen i Lund, berättar Sydsvenskan. Var det verkligen före Jan Björklund?

Konsten: Det kommer snart en kritisk artikel om nutidskonsten (om inte Paletten hör av sig).

lovepeace

***

2 comments on “Krönika 9-10/7 (2) 2017. Polis + nazister = sant.

  1. marreallday
    10 juli, 2017

    Ursäkta skrev på fel ställe. Poliserna kanske inte skäms , men dom skämmer ut sig. Inför allt och alla.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 9 juli, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: