Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

G20: en första rapport av Crimethinc.

De första urbana sammandrabbningarna före G20-toppmötet bröt ut i Hamburg den 4 juli. Arrangörerna hade försökt att skapa en campingplats för utifrån kommande demonstranter i Enterwerder Park, men trots att de fick tillstånd från högsta domstolen i landet blockerade polisen tillgången till parken och använde sedan brutalt våld och polispresidenten förklarade att ”På gatorna i Hamburg är vi ensam auktoritet”. Som svar gick demonstranterna ut i Hamburg och ockuperade flera parker och andra platser. Efter att polisen slog ner ett av dessa extra läger genomfördes en spontan marsch på gatorna, i slutändan uppstod konfrontationer mellan stora folkmassor som blockerade några av Hamburgs huvudgallerier och kravallpolisen med pansarvattenkanoner.

Gick man genom Hamburgs centrum efter konfrontationerna kunde man se ”NO G20” graffiti överallt. Butiker som man annars inte skulle misstänka för anti-kapitalistiska känslor visade skyltar som förkunnade ”NO G20: Spare Our Shop!” I en liten park mitt i ett gentrifierat bardistrikt samlades demonstranter runt en eld i mitten av staden, omgivna av tält och banderoller som uttrycker motstånd mot G20 i synnerhet och till kapitalismen i allmänhet. Trots dussinet polispiketer parkerade vid varje korsning, trots att polisen marscherade struttigt fram och tillbaka kunde inget tvång eller våld legitimera G20 eller den typ av polis som krävs för att tvinga kapitalismen på en alltmer rastlös befolkning. Något måste ske.

 


G20

***

Crimethinc sänder live från G20: https://crimethinc.com/categories/live

***

One comment on “G20: en första rapport av Crimethinc.

  1. Pingback: Krönika 11/7 2017. Alla partier ljuger. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 juli, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: