Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18-19/6 2017. Försvara strejkrätten!

Världen: Trumps affärsförbindelser i Persiska Viken väcker frågor, skriver New York Times. I konflikten mellan arabnationerna stöder Trump de han gjort affärer med.

Sverige: Åkesson påstår i ett tal på politikerveckan i Järva att SD är ”ett parti för de laglydiga och skötsamma”samtidigt som SDs riksdagsgrupp är den mest kriminellt belastade i riksdagen och dess rättspolitiske talesman Kent Ekeroth ständigt råkar i fylleslagsmål på krogen. Laglydiga och skötsamma var det.

Sverige: Manifestation: Försvara hamnarbetarna och strejkrätten!

När: 2017-06-29 17:30
Var: Drottningtorget, 411 06 Göteborg, Göteborg

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar 85 procent av de anställda i Göteborgs hamn, har sedan ett och ett halvt år tillbaka tagit strid för grundläggande fackliga rättigheter gentemot arbetsgivaren APMT. Hellre än att förhandla med sina anställda har APMT valt att trappa upp konflikten och lock-outar nu sina anställda. Med Svenskt Näringsliv i ryggen hoppas APMT kunna krossa hamnarbetarförbundet.

Regeringen har nu blandat sig i konflikten. Efter påtryckningar från Svenskt Näringsliv har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatt en utredning som ska ”se över stridsåtgärdsrätten”. Hamnkonflikten handlar i grunden om vår rätt att föra vår egen talan gentemot arbetsgivaren – att organisera oss, förhandla och gå ut i konflikt. Konflikten angår därför inte bara hamnarbetarna – den angår oss alla.

Seger åt hamnarbetarna.
Försvara konflikträtten.

Arrangör: Stödgruppen för hamnarbetarna – Göteborg.

Malmö/Lund: För första gången sökte kommunen sommarvikarier till hemtjänst och särskilda boenden genom sociala medier och främst Facebook. Det fick effekt. 1 100 sökte jobben som undersköterska och vårdbiträde (SDS).

Konsten: June Stigsdotter. Jag kan aldrig se mig mätt på denna mystiska och originella målning. Lysande.


june stigsdotter

Courtesy June Stigsdotter.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: