Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 16-17/6 2017. Är demonstrationsrätten upphävd?

Världen: De irakier som har demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö kördes på torsdagseftermiddagen bort av polisen (SDS). Är demonstrationsrätten upphävd i Sverige? Utom då för nazister?!?

Sverige: Birgitta Ohlsson har flippat ut menar Jan Guillou. Det är verkligen något lätt desperat och megalomant över denna människa – därmed inte sagt att Björklund är bättre. Bombliberaler behövs inte i dagens politiska landskap; har aldrig behövts.

Däremot finns det ett socialistiskt och antirasistiskt underskott i den officiella politiken jämfört med folkopinionen. Se bara på Corbyn, vilken respons! ”Helt klart är att parlamentarikerna inte har för avsikt att sluta gulla med ultrahögern. Vilka är deras skäl till detta? Ett uppenbart skäl är ju att de vill ha högern med sig när de vill få igenom beslut i riksdagen. Ett närliggande skäl är att parlamentarikerna ser sig själva som härskare, inte som tjänare till folket. Alltså gör de som de vill”, skriver Irene Matkowitzc i Fria.nu.

Sverige: Lisa Magnusson om nazister i Almedalen: ”I samma stund som de ”informerar om sin politik”, det vill säga sprider sina åsikter, hetsar de mot folkgrupp”, skriver Lisa Magnusson i Metro. Klarspråk! De nazifria zonerna bör täcka hela landet.

Sverige: Förföljd av reklam. Svenska folket handlar allt mer på nätet – och känner sig förföljda på köpet, visar en ny studie från Demoskop, i samarbete med intresseorganisationen Sveriges Annonsörer. Tre av fem uppger att de, efter att ha köpt en produkt eller tjänst, exponerats för samma typ av vara i snitt 9,5 gånger under 2,4 veckors tid. Fyra av fem av de som sett reklamen menar dessutom att reklamen de sett varit för exakt samma produkt/tjänst som de redan köpt (news.cision.com). Sluta plåga oss med onödig reklam i alla sammanhang! En bra vara säljer sig själv.

Malmö/Lund: IS och al-Qaida har under de senaste fem åren lockat 25-30 personer från Skåne att ansluta sig till islamistisk terrorism i Syrien och Irak. Ett tiotal av dem har återvänt till Skåne och finns bland totalt 106 återvändare som kommit tillbaka till Sverige från krigsområdet påstår Sydsvenskan. Med reservation för att källan är Säpo . Varför IS-krigare blir insläppta i landet är en gåta; dom har rimligtvis förverkat sitt medborgarskap om dom fortfarande stöder IS. Lika konstigt är det att vi samtidigt kan utvisa vanliga flyktingar och asylsökanden till Syrien, Irak, Afghanistan och andra krigshärjade länder. Någonting är väldigt fel och skevt här.

Konsten: Pejac. Spanske gatukonstnären Pejac gör olika slags bilder där perspektivet kastas om på ett egensinnigt sätt. Här ett verk från Paris’ fasader.


 

Nouveau-Street-Art-dans-les-Rues-de-Paris-par-Pejac

Courtesy Pejac/ buzzworthy.com.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: