Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14-15/6 2017. Våldsbejakare, våldsförnekare.

Världen: Fåglarnas förmåga att känna igen och svara på den egna artens sång är ärftlig (Nature Ecology & Evolution). Hos människan är bl.a. förmågan att använda språk och att känna igen ansikten ärftligt. Peter Kropotkin hävdade att också ömsesidig hjälp är nedärvt som en faktor i evolutionen vilket även det stöds av nutida forskning.

Sverige: Det gravt vanskötta projektet ”Samordnare mot våldsbejakande extremism” ska nu piffas upp med BRÅ som ny huvudman. Tanken verkar vara att BRÅ:s goda anseende skall spilla över på våldsbejakeri-jippot. Med tre chefsavhopp på kort tid kan detta säkert behövas men fortfarande är det en obesvarad fråga vad direktivet ”mot våldsbejakande extremism” egentligen betyder; detta språkliga missfoster. Om det gällde att jaga nazister och jihadister vore det enkelt att säga det, men luddigheten i formuleringarna kommer sig förmodligen av att man vill kunna terroriststämpla och jaga vem som helst – med PKK och dess kamp mot IS som exempel. Och att sålunda kasta ut den demokratiska telningen med det terroristiska badvattnet.

I Danmark har icke-våldsliga miljörörelsen Greenpeace dömts för terrorism (bör vara: aktivism) och det finns många liknande oroväckande fall av juridiskt och politiskt godtycke. Watch out.

Malmö/Lund: Cirkusworkshop, utomhusbio och kvällsdopp. Denna sommar satsar Lunds kommun extra på gratisaktiviteter för barn och unga (SDS). ”Gratis” är språkets kanske vackraste ord…

Konsten: Gerard Byrne. ”Skrivet i ljus – de första fotograferna”. Moderna Museet Sthlm. Utställningen pågår 8 april – 3 september 2017.

 


byrne-gerard


Courtesy of Gerard Byrne & Galerie Nordenhake Stockholm. Moderna Museet, Skeppsholmen / konsten.net.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: