Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12-13/6 2017. Nazistiska bombmännen åtalas inte för terrorbrott.

Världen: USA:s president Donald Trump har bett brittiska premiärministern Theresa May att få skjuta på sitt planerade statsbesök i Storbritannien av rädsla för att mötas av demonstranter (GP). Det är lovande att trycket ökar mot Trumps extrema politik – inte bara i USA utan också i Europa.

Sverige: Tre män, Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson med koppling till Nordiska Motståndsrörelsen åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök efter sprängningar i Göteborg. De tre männen, som enligt åklagaren har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), misstänks för allmänfarlig ödeläggelse och en av dem också för mordförsök. De ska i varierande grad vara inblandade i dåden: i november i fjol för sprängningen utanför Syndikalisternas bokcafé i Linnéstaden och i januari där en bomb briserade utanför ett tillfälligt flyktingboende i Frölunda där en i personalen fick allvarliga skador på benen. Senare i januari desarmerades en sprängladdning som placerats vid villavagnarna där nyanlända tillfälligt bor på Lilleby camping (SR).

Två av de åtalade, Thulin och Melin, har fått paramilitär utbildning i Ryssland. De tre männen åtalas ändå inte för terroristbrott vilket är minst sagt kontroversiellt. ”Är vi blinda för inhemsk terrorism?” skriver Eigil Söderin i ETC och konstaterar sedan att ”det är obegripligt varför inte åklagaren klassar dåden som terrorbrott”. http://www.etc.se/inrikes/ar-vi-blinda-inhemsk-terrorism Man kan se detta som en förlängning av polisens välkända underlåtenhet mot nazister och deras kriminalitet men det är verkligen ingen ursäkt, tvärtom. Rättegången är planerad att starta den 21 juni och kommer att pågå i tre dagar.

http://www.expressen.se/tvspelare/video/tv/nyheter/har-ar-nazistorganisationen-bakom-bombmannen-i-goteborg/

Malmö/Lund: ”En dag med slaget vid Lund” med kavallerisammandrabbning i Lundagård och förevisning av vapen från 1600-talet, guidade turer och föredrag, arrangerades av Katedralskolan i samarbete med Lunds kommun (SDS).

Konsten: Raphael – the Drawings. Ashmolean Museum, Oxford, UK, 1 June-3 September.


rafael

Courtesy Rafael / The Art Newspaper.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: