Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 11/6 2017. Känslan för rättvisa är naturlig.

Världen: Vi människor har starka aversioner mot orättfärdig behandling. Det antas att detta är en viktig mekanism för att lära sig att känna igen oönskade, opålitliga individer. Beteendet är sannolikt avgörande för ett intimt samarbete mellan människor och uppkomsten av olika typer av samhällen. Beteendet är dock inte unikt för människor. Andra sociala primater reagerar också mot orättvisor, liksom hundar och vargar enligt nya studier. Möjligen finns beteendet hos en lång rad sociala djurarter, skriver AB om en artikel i Current Biology.

Detta är onekligen mycket intressant och stämmer bra med vad Peter Kropotkin kom kropotkinfram till redan för hundra år sedan. Hans tankar konfirmeras oavbrutet sedan dess av vetenskapen. Här finns min artikel ”Kropotkin hade rätt”: https://anarchyisorder.wordpress.com/2012/10/10/kropotkin-hade-ratt/ som utvecklar resonemanget.

Nästa fråga infinner sig omedelbart: Kan vi bygga samhället på denna känsla för rättvisa? Ja, vi inte bara kan utan bör göra det; rättvisa är på alla sätt naturlig. Orättvisa samhällssystem som Statens och Kapitalismens strider mot naturen och ska avskaffas – med den frihetliga socialismen i dess ställe. Detta kommer som en extra bonus att innebära slutet på världssvälten och på den livsfientliga miljöförstöringen. Sagt och gjort! Problem solved.

Sverige: Regeringen vill sätta stopp för könssegregerad undervisning i den svenska skolan. Nu föreslår Skolverket att läroplanen ändras så att rektorernas och lärarnas ansvar blir tydligare (AB).

Malmö/Lund: Medeltidsfestivalen. Festivalen i Lund öppnas på lördag i Folkparken klockan elva med salut. Förutom riddarspel, marknad och medeltida musik blir det bland annat ponnyridning för barnen. Det går också bra att kasta hästsko och ärtpåsar, Det nya för året är gruppen Albrechts bössor, som ska bo i Folkparken under hela helgen och visa upp livet i en skytteavdelning under Kung Albrecht av Mecklenburg under senare delen av 1300-tale (SDS).

Konsten: På söndag kommer Sänk (Danil Taro) Estlands största graffitikonstnär, till Rågsved. Dagen i Rågsved inleds klockan 12 med en guidad tur i Snösätra graffitiområde följt av en workshop som är öppen för alla. Han har kallat sig Sänk sedan 2001 (”kanske har det att göra med att jag gillar att sjunka ned i saker, att verkligen dyka ner på djupet”) men började med graffiti redan 1996. Då handlade det mest om att illegalt bomba väggar med tags, men redan för 15 år sedan fick han sitt första riktiga uppdrag och de senaste fyra åren har han haft graffitin som heltidssysselsättning. Nedan en målning av Linus Lundin i samma område. (stockholmdirekt.se) Snösätra – graffitikonstens Mecka!
linus lundin

Courtesy Linus Lundin. Foto courtesy Epstein.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 juni, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: