Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Om några Stolpersteine i Lund.

Stolperstein (snubbelsten) kan vara en plakett som är förankrad i (en) sten, vanligen i gatstensbeläggningen och exempelvis till minne av förföljda judiska flyktingar. Eller någon berömd personlighet. Vanligt i många centraleuropeiska kulturstäder. I Lund finns sedan 1945 den vackra statyn ”Uppståndelsens Ängel” på Norra Kyrkogården till de judiska flyktingarnas minne.

Stolpersteine diskuteras nu i Stockholm och det har också väckts förslag här i Lund. Jag är helhjärtat positiv till sådana, men vill också säga något allmänt om fenomenet och om själva budskapet i inskriptionerna som kan variera mycket. För det första är detta ingen nyhet i Lund som vissa verkar tro och den lättsammare sidan av saken står förstås Lunda-andan för. Uarda-akademien har sedan många år tillbaka placerat ut stolpersteine med förbryllande och humoristiska inskrifter, såsom ”Internationella måttenheten Lagom (lgm)”  – bilden i mitten, nedan.

 


Uardasten

 


Och till 10-årsjubileet av segern över nazisternas Karl XII-marsch 30/11 1991 placerades det ut en stolperstein med inskriften ”Här stoppades rasismen 1991-11-30”. Den stenen (egentligen en kub i keramik) monterades alltså i gatubeläggningen på den aktuella platsen. Lundahögern muttrade om ”en symbolisk gatsten”, ja kanske det men den fanns i så fall bara i betraktarens öga. En stolperstein alltså, något dom visst inte kände till. Som slets av tidens tand och sedan ersattes av en mässingsplakett. Den borde underhållas och bevaras av Markentrepenad/Gatukontoret tycker jag. Här är en bild som det såg ut 2011.

 


rasismen


 

Åtminstone två stolpersteine till (eller kanske hellre plakett på husvägg) kunde vara befogade tycker många med mig. En på fasaden till Saluhallen, där strax intill Lunds första Allaktivitetshus tillika Sveriges första husockupation ägde rum: Västra Mårtensgatan 5, våren 1969. Det huset revs – men adressen finns ju kvar. Det andra objektet borde vara Kiliansgatan 7, där Lunds andra Allaktivitetshus ockuperades senare samma vår. Att allt detta är vital Lundahistoria understryks av att vi äntligen fick ett varaktigt Allaktivitetshus 2015: lokalen Vilda Väster – på Väster. Dessutom har idén numera hunnit ifatt den kommunala byråkratin så att vi idag (förutom Kulturmejeriet) också har kulturverkstaden Stenkrossen. Vi var före vår tid 1969 men nu är vi ikapp! Nästan i alla fall.

Och flera snubbelstenar och minnesplaketter finns det gott om plats för, inte sant? På så sätt hålls också både Lunds historia och Lunda-andan vid liv.


Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: