Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Om terrorismen – än en gång.

Vad kan jag och vi alla göra? frågar bloggaren Jeanette Gustafsson angående dådet i London. Hur ska vi i Sverige bli bättre på att rädda liv när terroristerna blir bättre på att ta dom? lyder den inte invändningsfria eller okomplicerade frågan i Expressen efter samma dåd i London. Några praktiska och radikala förslag vore exempelvis

  • Obligatorisk första hjälpen-utbildning och evakueringsutbildning till hela folket.
  • Folkbeväpning i någon form. Alla ska kunna försvara sig mot fysiska angrepp.

Första hjälpen-utbildning och utrymningsövningar är enkelt att organisera och innebär knappast några risker. Men detta är ändå inte nog. Folkbeväpning är däremot inte så enkelt och kan också verka alarmistiskt och oroande. Själv skulle jag t.ex. inte vilja dela ut vapen till SMRare, SDare eller andra grupper med hög kriminalitet. Egentligen vore det kanske lugnast om bara kvinnorna beväpnades med handeldvapen? Och om alla andra vapen delades ut per hushåll och hölls inlåsta, med gratis skytteutbildning som krav givetvis. Men här finns också risken för en amerikansk situation, där vapnen i sig orsakar våld och olyckor i onödan. Andra skyddsmedel än handeldvapen är lättare att distribuera och säkrare att hantera men också mindre effektiva i en akut situation.

Men inte heller detta är nog om man helt vill undanröja hotet av de aktuella terrorattackerna. Terrorismen kan aldrig utrotas om inte dess orsaker utrotas, och om dessa råder ingen samsyn. Själv menar jag att destabiliseringen av Mellanöstern är den viktigaste källan till vår tids terrorism, tillsammans med islamofobin och det urspårade ”kriget mot terrorismen”. Andra pekar enbart på den islamistiska extremismen och visst, IS och al-Qaida är ju av den sorten. YPG och kurderna i Rojava står nu bara kilometer från IS’ högkvarter Raqqa. Om IS besegras i grunden finns visserligen andra liknande organisationer, men det vore ändå ett mycket viktigt bakslag och kanske helt avgörande för terrorismen. Därför ska YPG ha hela världens stöd och de som motarbetar dem, främst Erdogan i Turkiet, bör fördömas, även de av hela världen.

Men också detta har en orsak, inte i religionen islam eller Koranen, inte i individualpsykologi eller en metafysisk ondska, utan just i västländernas krig i Mellanöstern, närmast i tiden från talibanerna i Afghanistan och framåt. Glöm heller inte att ”terrorism är de fattigas krig och krig är de rikas terrorism”. Dessutom finns det andra hot än just terrorismen som på sikt är mycket allvarligare: världssvälten, klimatförändringarna, miljöförstörelsen, nyfascismen, kärnvapnen, krigen. Och några till. Så, rädslan för terrorismen får inte sakna proportioner.

Mellanösternpolitiken igen alltså, den kommer vi inte undan. Om vi alls kommer undan i den kapitalistiska världsordning där rika länder bekrigar och förtrycker fattiga, upprätthåller orättvisorna – och rasismen och den religiösa fascismen därför frodas. Det är således mycket stora, revolutionära rentav, förändringar som krävs på lång sikt. Däremot kan kanske den personliga säkerheten förbättras enligt ovan eller på annat sätt – men absolut inte genom total övervakning, gated communities, asylstopp eller en odemokratisk polisstat. Då om inte förr har terroristerna vunnit.

Det är vi själva som ska öka vår säkerhet och sociala trygghet i organiserade former, den kan aldrig garanteras av Staten och aldrig delegeras till Makten. Ju större förtroende och solidaritet vi istället känner för varandra vi vanliga arbetare och medborgare av olika härkomst här i Sverige dess bättre. Under akuta kriser kommer ibland människors bästa sida fram. Det är åtminstone min erfarenhet.

 


terror


***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 juni, 2017 av i * KRÖNIKAN, * TERRORISMEN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: