Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4/6 2017. Krigsorganisation för fred? Eller vice versa.

Världen: Ett nytt terrorattentat i London med hittills sex dödade och 48 skadade av en skåpbil dominerar just nu nyhetsflödet (AB).

Världen: I debatten om vårt smygande Natomedlemskap som ”värdland” vill jag bara säga en sak: Nato borde ha upplösts samtidigt som Warzawapakten 1991. Det kunde ha blivit starten på en global avrustning. När nu Nato ändå finns kvar bör vi – eller åtminstone alla som inte vill bli atombombade – akta oss väldigt noga för den politiska råttfällan. Jämför med hur Sveriges neutralitetspolitik höll oss undan kriget i århundraden!

Nato betyder inte fred utan krig, och om Nato blir självständigt från USA dröjer det inte länge förrän det de facto är Tysklands armé. Det kommer inte vare sig Europa eller Ryssland att ignorera. Militären hittar alltid en ny fiende – så dom får behålla jobbet.

Världen: Här är ännu ett nytt sätt som yttrandefriheten används på. I den finska polisens egen facebookgrupp. Ett förslag som poliserna lagt fram är att utlänningar i Finland skall tvingas bära en speciell utpekande armbindel (FNB/aktuelltfokus). Judestjärnan revisited…

Sverige: En utredning för minskade negativa miljöeffekter från plast tillsätts. Utredningen ska öka kunskapen om problemen med tillverkning och användning av olika plastprodukter. Den ska föreslå kostnadseffektiva åtgärder. Utredningen ska redovisas 1 oktober 2018.Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att föreslå åtgärder mot plastskräp. Myndigheterna ska överväga olika typer av styrmedel, som förbud eller pantsystem, för att minska miljöeffekter på marin miljö (Regeringen). Just in time! Bra! Lägg nu på ett kol (eller hellre en solpanel).

Malmö/Lund: Hedersrelaterat våld i Lund har inte kartlagts.
Den kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck som planerades i Lunds kommun i år har inte blivit av och kommer sannolikt inte heller att bli det. Det framkom vid kommunfullmäktiges senaste möte i torsdags (SDS).

Konsten: I år är det Sverige och Borås som står värdar för European textile networks stora konferens. I anslutning till konferensen, då textilkonstnärer från hela Europa deltar, ställer bland andra Textilmuseet i Borås till med stor festival för textil konst (Fria).


textil

Courtesy Faig Ahmed, foto Jan Berg.

***

2 comments on “Krönika 4/6 2017. Krigsorganisation för fred? Eller vice versa.

  1. Pingback: 4/6 London i spillror? Vad kan du och jag göra ? – JEANETTEGUSTAFSSON KONST&NÄRINGSLIVSPOLITIK

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 4 juni, 2017 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: