Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4-5/6 2017. Burning Man i Nevadaöknen.

Världen: Massiva korruptionsanklagelser mot president Jacob Zuma skakar Sydafrika. Hundratusentals läckta dokument från en mäktig finansfamilj med kopplingar till Zuma har avslöjat en korruptionsaffär i miljardstorlek. Totalt rör det sig om ungefär 3,5 miljarder svenska kronor som gått till finansfamiljens konton. Landets ledande universitet säger nu att sfären kring Jacob Zuma har tagit över hela statsapparaten och bildat en korrupt skuggstat. – Det här landet har blivit stulet, säger Lumkile Mondi från Witwatersrands universitet (AB).

Zuma är en skurk och Mandela roterar i sin grav. Kriminellt och skamlöst. Avsätt honom, slopa de nyliberala utpressningsreformerna, avskaffa fattigdomen och arbetslösheten – och gör i annat fall revolution – som Mandela helst av allt ville men inte hann genomföra.

Världen: Nordkorea. USA har presenterat ett utkast om nya FN-sanktioner mot Nordkorea. Det har tagits fram i överenskommelse med Kina, och väntas tas upp för omröstning i FN:s säkerhetsråd under fredagen. Idiotiskt. Sanktionerna drabbar inte ledningen alls utan bara den fattiga landsbygden. Militärkostnaderna är öronmärkta och går före allt annat enligt grundlagen – kan USA vara omedvetet om detta – nej, knappast.

Världen: Venezuela. Med tanke på pågående försök att våldsamt avsätta president Nicolas Maduros valda regering bekräftar den socialistiska alliansen sitt stöd och solidaritet med det venezuelanska folket, deras regering och den bolivarianska revolutionen. I motsats till kraven från företagsmedierna och högerregeringarna i regionen bevittnar Venezuela inte en fredlig proteströrelse för demokrati utan snarare motsatsen: en kontrarevolutionär våldsvåg som syftar till att provocera större blodsutgjutelse och potentiellt en internationell intervention (Social Solidarity).

Sverige: Vi har blivit friskare och lever längre. Men den goda hälsan är inte jämnt fördelad över olika samhällsgrupper. Hälsoskillnaderna mellan låg- och högutbildade är fortsatt stora, konstaterade Folkhälsomyndigheten i sin senaste årsrapport (AB).

Malmö/Lund: Politikerna ratade Fabriksstaden.
Nu föreslås det istället anta namnet Västerbro för den nya stadsdelen vid Öresundsvägens företagsområde (SDS).

Konsten: Varje år åker 70.000 människor ut till Nevadaöknen för att finna sig själva och vara del av en 
festival – Burning Man – som handlar om att hjälpas åt (DN).


burning

Courtesy foto: Natan Dvir/Polaris/IBL

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 4 juni, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: