Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 18-19/5 (2) 2017. Revolution Art.

Världen: Kim C. Domenico skriver i Counterpunch om ”Liberalismens död och anarkismens återfödelse”: ”Vi måste förstå friheten i en mycket positiv mening; den är villkoret för att initiera aktivitet. För även om människor känner sig fria i sina kroppar, i sina rättigheter, i sina familjer, etc., är de formellt fria men faktiskt maktlösa och förslavade”.

Sverige: Nu går rörelsen Revolution Poetry i en ny riktning och låter bildkonsten ta plats under namnet Revolution Art. Rörelsen Revolution Poetry drog igång 2009 för att erbjuda en plattform för röster som vanligtvis inte hörs. Men vid sidan av deras liveuppträdanden och samarbeten med poeter har konsten alltid varit en viktig del. Nu blir den ännu viktigare i en egen rörelse. – Revolution Art är en konstnärlig plattform och vi kommer jobba med samma koncept fast med bildkonst. Vi kommer att lyfta konstnärer, säger Nachla Vargas Alaeb, konstnärlig ledare för Revolution Poetry. Den nya plattformen ska vara öppen för olika former av konst och det råder ingen brist på potential där ute i Stockholm, menar Nachla (SR).

Malmö/Lund: Ballonger, folkdräkter och flaggor i mängder. Lunds norska befolkning samlades under onsdagen för ett traditionsenligt 17 maj-firande. (SDS). Oförargligt. Värre är det med den svenska nationaldagen som alltmer kidnappas av högerextremister.

Konsten: Ingen annan konstform tar för sig av det offentliga rummet
på samma sätt som graffiti. En del är snyggt och välgjort annat är fult och missprydande. Graffitimålarna tar platser i anspråk och fyller det med bilder som allmänheten ser, vare sig de vill eller inte. En del menar att graffiti är en symbol för yttrandefrihet. Andra talar om nolltolerans för klotter. Åsikterna är många. Men oavsett vad man tycker om graffiti så är det en uttrycksform som utövas av en stor andel av vår befolkning, de unga. Piteå Konsthall har valt att ta in ”gatans konst” och göra den rumsren. Det är första gången graffiti visas i konsthallen, en utställning med lokala konstnärer. Upphovsmakarna består delvis av två anonyma niondeklassare och delvis av den mer kände graffitikonstnären, Kim Granberg, arkitektstuderande (nsd.se).

Nedan ”Graffiti Sunset and Blue Sky” av Lazur UHR, 2015.


lazur.png

Courtesy Lazur UHR.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 18 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: