Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 16/5 2017. Mindre fabrik, mera människa.

Nu står naturen i sitt vackraste flor. Kastanjeblommorna är som vita kristallkronor i lövverket.

Världen: Nordkorea genomförde alltså ett nytt robottest
tidigt på söndagsmorgonen lokal tid. Nu säger de att testet var lyckat – och att syftet var att bevisa att de kan avfyra en kärnvapenspets som kan nå Sydkorea, Japan eller USA. Kärnvapnen är diktaturens livförsäkring.


Sverige: Nazihets. En man i 30-årsåldern döms av Uppsala tingsrätt till nio månaders fängelse för bl a hets mot folkgrupp. Han ska ha hyllat Hitler och talat nedsättande om judar både på nätet och i verkligheten. Han döms också för olaga hot, vapen- och narkotikabrott (svt).

Malmö/Lund: Hur ska vi leva, äta och tänka för att även framtida generationer ska kunna få njuta av vårt jordklot? Det är frågor som kommer att diskuteras under Lunds kommande Hållbarhetsvecka. Alla är inbjudna och det blir händelserika dagar som avslutas med festival (SDS).

Konsten: Thomas ”OKOK” Gunnarsson, 37, intervjuas om graffiti i http://www.stockholmdirekt.se: ”Vad är det då som är vackert och fint? Vad får honom att se konst där de flesta andra ser vandalism? Jo: ”Klottret skapar en levande stad”.– Det visar att här bor människor. En ny tagg får mig att tänka ”vem är det här?”. Är det en hipster som målar barnsligt eller är det ett barn, en lokalbo eller turist, var personen full? Det finns mycket att läsa ut, mycket kommunikation. Klotter är någon som vill säga ”hej”, och då kan du bestämma om du vill ta det till dig eller ej. —Vad händer om graffiti var som helst blir helt lagligt?– Det är en utopi. Men ingen vet. Vad händer med de som vill vara farliga? Kommer de att klättra högre upp på husen eller ge sig på bilar? Inom några år kan jag tänka mig att det blir helt lagligt i SOFO. Och att vi får nya bostadsområden med massor av väggar, typ Graffiti Village. —Men blir inte det exakt som nu då, att områden säljs in som hippa med hjälp av från början subversiv gatukonst? – Jo, men bara folk får måla. Det behövs. Allt konstnärskap som ställs mot att gå och jobba, det är bra. Vi behöver mindre fabrik och mer människa”.


OKOK

Courtesy Thomas OKOK Gunnarsson/foto courtesy Sacharias Källdén.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: