Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 14-15/5 2017. Om Nordkorea.

Världen: Torbjörn Petterssons reportage från Nordkorea i DN 13/5 följer den gängse mallen: den mesta informationen verkar komma från Sydkoreas underrättelsetjänst och det enda positiva är ”den gryende kapitalismen”. Däremot är det enligt Pettersson negativt att biltrafiken är måttlig. Personkulten, den totalitära nationalismen och fattigdomen på landsbygden är lätt att kritisera och skall också fördömas, men kärnvapeninnehavet är helt logiskt eftersom alla länder runt Nordkorea redan har kärnvapen och sedan 1953 hotat med invasion. Risken finns att Nordkorea utvecklas i kinesisk riktning med det värsta av två världar: statskapitalism och partidiktatur. Den sydkoreanska råkapitalistiska modellen i vad som dessutom är USAs underdåniga lydstat är inte heller direkt lockande. Man kan jämföra med Vietnam som till skillnad från Nordkorea lyckades återförena de två landsändarna bara när USA besegrats.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nordkorea-en-rapport-inifran-varldens-mest-slutna-land/

I söndags genomförde Nordkorea ännu ett robottest. USA frågar sig nu om de ballistiska robotarna är transkontinentala. På en höjd av 200 mil nådde fyra robotar 70 mil in över Japanska havet. Kina kräver samtidigt att USA avvecklar sitt robotförsvar THAAD i Sydkorea som man anser inkräktar på kinesiskt territorium.

Sverige: ”Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl påstår i en intervju i SVT:s Kulturnyheterna att vänstern begår lika många hatbrott som högerextremister. Eller rättare sagt att hon upplever att det är lika många vänsterförövare som högerextremister bland de som anmäls för hatbrott. Grundpåståendet är falskt och orimligt. Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det faller på sin egen orimlighet att vänstern skulle begå den typen av brott då vänstern alltid gått i täten för kampen mot rasism och andra typer av förtryck. Hatbrott begås nästan uteslutande av högerextremister”, skriver Anders Svensson på zaramis.se.

Malmö/Lund: Lundaforskare söker svar på om insekter kan se jordens magnetfält. Någonstans i nattfjärilens mikroskopiska hjärna finns sinnesceller som upptäcker och tolkar jordens magnetfält. Nu ska de spåras. I ett längre perspektiv kan forskningen bidra till att ersätta GPS-systemet om så skulle behövas (HD).

Konsten: Skulptur.


skulptur

Courtesy Pinterest.

***

5 comments on “Krönika 14-15/5 2017. Om Nordkorea.

 1. Pingback: Makt över arbetet  * Marre all day

 2. Marre all day
  14 maj, 2017

  Varför får NordKorea information från Sydkoreas underrättelsetjänst? Varför går Nordkorea med på att informeras av Sydkorea? Vad informerar dom Nordkorea om? Visst ligger dessa länder i konflikt och hot om krig mot varandra?

  Gilla

  • Konst & Politik
   14 maj, 2017

   Hej Marre! Det är väl främst västerländska medier (som DN) som hämtar information om Nordkorea där. Och den informationen är såklart propaganda. Jag gillar inte den Nordkoreanska regimen alls, verkligen inte, men jag sympatiserar med de vanliga människorna där, som ändå har någon slags stolthet och optimism. Det är sorgligt att landet är delat.

   Jag gillar fotona på Din blogg, dom är suveräna!

   Liked by 1 person

 3. Pingback: My Homepage

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 13 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: