Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13/5 2017. Revolutionen i Kurdistan.

Fåglarna sjunger och i Botans vårplantering blommar månviolen. Poetiskt. Skulle passa som flicknamn. Månviol…


Världen: Internationella volontärer utropar en revolution
i södra Turkiet och norra Syrien efter att ha bildat det som de hävdar vara den första strängt anarkistiska kontingenten i den syriska-kurdiska YPG-milisen. Det internationella revolutionära folkets guerillastyrkor (IRPGF), skapades i april och är en cell inom International Freedom Battalion, en gruppering av utlänningar som rest ner för att stödja YPG i dess kamp mot den islamiska staten. Medan de inte är de första internationella volontärerna att resa till norra Syrien, kommer deras mål om en revolution inom det syriska kurdområdet Rojava och de kurddominerade södra områdena i Turkiet säkert att alarmera Ankara.

Många inom IRPGF har åtagit sig att bekämpa den turkiska militären och deras allierade, som i augusti kom till Syrien för att neutralisera YPG som ett hot mot deras södra gräns. För anarkister, liksom för andra ideologiska volontärer i Rojava är detta krig en frontlinje i en internationalistisk revolution, inte bara ett motstånd mot IS. Huruvida IRPGF någonsin kommer att kämpa i Grekland, Brasilien, Vitryssland eller Kina återstår att se, men de är definitivt mer än glada att delta i frontlinjen i Syrien. (Clare Maxwell/Middle East Eye/Anarchist News).


anarchists YPG


Sverige:  Kriminell polis. En förundersökning om brott har inletts mot en polischef i Stockholm. Enligt källor till AB ska chefen under längre tid systematiskt ha skrivit under falska övertidsrapporter åt kollegor. Totalt ska det i pengar räknat handla om över en halv miljon kronor och chefen misstänks för trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri.


Sverige: Nazist på Migrationsverket. En anställd på Migrationsverket i Växjö anmäls av sin arbetsgivare för att ha skrikit rasistiska slagord och gjort en Hitlerhälsning på jobbet, skriver Smålandsposten. Händelsen inträffade i början av februari. Tjänstemannen ska mot sin chef, och inför många medarbetare, ha slagit ihop klackarna, hållit ett finger under näsan och skrikit ”Heil Hitler” samtidigt som han gjorde en nazisthälsning med armen.

Sverige: Polisen avlossade flera skott mot en man i 20-årsåldern i Huskvarna i samband med ett gripande i mars. Mannen sköts i magen av polisen vid gripandet och vårdades på sjukhus större delen av häktningstiden. Nu åtalas mannen vid Jönköpings tingsrätt för våld mot tjänsteman, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Sverige: Fyra av fem väljare anser att det är viktigt att minska de ekonomiska klyftorna i samhället (DN). Om det nu hade varit folket som bestämde. Istället har vi ”demokrati” enligt marknadens lagar.

Malmö/Lund: Makode Linde ställer ut på Galleri Leger i Malmö. Varför framgår inte.

Konsten: Konstfacks stora vårutställning 11 -21 maj 2017 recenseras i Fria http://www.fria.nu/artikel/128678 med tonvikt på social och politisk konst, vilket är mycket välkommet. Dock, måleri verkar inte vara vanligt, och hur man kan få för sig att piffa upp fängelser med konst som en av studenterna gjort begriper jag inte; det är just så som konst inte ska användas. Men utställningen är mycket diversifierad och många verk är bra, särskilt de med dekorativ karaktär.  Ska jag gå efter mitt hjärta är praktfulla figurationer det som tilltalar mig mest.


konstfack.jpg

***

Lästips: Kapitalets krigskonst på gatorna.info. Om logistik och antilogistik. https://gatorna.info/threads/kapitalets-krigskonst-561/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: