Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12/5 2017. Det antifascistiska vaccinet.

Världen: Syrien. Efter en uppgörelse vid överläggningarna i Astana i Kazakstan mellan parterna i konflikten i Syrien ska fyra eld upphör-zoner inrättas. I zonerna ska Inget stridsflyg tillåtas, nödhjälp ska levereras och flyktingar kunna återvända (AB).

Världen: Arbetsköparna i USA stjäl miljarder från sina arbetare varje år. Lönestöld tar mer från amerikanska arbetare än både inbrott och rån, skriver Counterpunch. Minimilönen i USA är drygt 7 dollar i timmen, men många arbetsgivare betalar bara 5 vilket är olagligt men kan påtvingas de arbetare som är rädda för att annars förlora jobbet.

Sverige: ”Det är allvarligt att den anti-fascistiska vaccination som inympades efter andra världskrigets inte längre verkar. Ett politiskt vaccin som i många länder gjorde högerextremismen till ett omöjligt alternativ. Men nu 70 år senare sprids den fascistiska smittan igen. När vaccinationen slutat fungera så påverkar det mycket i våra samhällen. Exemplen är många: Högerpartier, som Moderaterna i Sverige, håller inte längre en tydlig gräns mot högerextremismen. Främlingsfientligheten accepteras som en del i det egna politiska budskapet och maktdelning med rasistpartier ses som en möjlig väg till regeringsinnehav”, skriver Stellan Hermansson i Flamman.

Sverige: Arbetsköpareorganisationen Almega uppmanar medlemsföretag att kartlägga anställdas facktillhörighet i samband med två kommande konflikter, den om spårtrafiken och den mellan Fastighets och Almega. Genom att dela ut blanketter till personal vill man kartlägga huruvida de är fackanslutna eller inte och om de kan tänka sig att arbeta under en eventuell strejk. Förfarandet strider mot lagen om föreningsfrihet och PUL, skriver Riktpunkt.nu.

Malmö/Lund: Lund är Sveriges bästa kommun att vara ung i. Det visar tidningen Fokus årliga rankning (SDS).

Malmö/Lund: Sydsvenskans långa rant om Vänsterpartiet 11/5 är inte signerat men bär fanatikern Mats Skogkärs alla karakteristika – inget konkret, bara allmänt hat. Detta i en allmänpolitisk situation där Trump tar från de fattiga och ger till de rika och nazister demonstrerar på 1 Maj. Politisk fingertoppskänsla har alltid varit ledarredaktionens adelsmärke.

Konsten: Inge Schiöler (1908-1971), Göteborgskoloristerna.


inge2

Courtesy Inge Schiöler: Utsikt, Koster 1966. Opd.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: