Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7-8/5 2017. Trälar under penningen.

Det är rent gudomligt att vistas utomhus nu – alla träd blommar, körsbär och magnolier om vartannat. Tack för att du kom våren och gav oss livslusten tillbaka!

Världen: Frankrikes nya president heter Emmanuel Macron. Han fick 65,9 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningar som citeras av CNN, och ser därmed ut att vinna en storseger över den högerextrema kandidaten Marine Le Pen. Le Pen har erkänt sig besegrad (AB). Nyliberal kolera vann över fascistisk pest men de ordinära fransmännen (varav många inte röstat alls)  står långt till vänster om denna kasperteater.

Världen: Melbourne, Australien: Konferens om Revolutionen i Rojava i norra Syrien 30 juni – 1 juli. https://www.trybooking.com/book/event?eid=279031 … (Insurrection News).


rojava


Sverige: Yttrandefrihet omfattar inte högerterrorism.
Det är en missuppfattning att nazisternas våld och hets har med yttrandefrihet att göra. Förbudet mot rasistiska organisationer har Sverige undertecknat i FN 1969 och i EU 2000 men det används inte och nazismen tillåts breda ut sig. Lagen om hets mot folkgrupp är tandlös och ineffektiv, lagen om olovlig kårverksamhet används inte. I Sovjetunionen och Östeuropa var rasism uttryckligen förbjudet. När Sovjet kollapsade försvann detta förbud och högerextremismen, antisemitismen och antiziganismen exploderade som aldrig förr. På Cuba är rasism fortfarande förbjudet och där finns inga sådana problem överhuvudtaget. Allting talar för att utan ett förbud kommer nazismen tillbaka.

Det är illa nog med ett djupt kompromotterat rasistiskt riksdagsparti. ”Det här är fakta. SD har kopplingar till praktisk nazism, det vill säga Förintelsen. Det går inte att förneka Gustaf Ekströms och därmed Sverigedemokraternas kopplingar till Förintelsen”, säger författaren Matti Palm i ETC.

Det går inte att säga sig vara emot terrorism och samtidigt tillåta terroristsekter som NMR. Men det räcker inte med ett förbud och ett sådant går att ta sig runt. NSU i Tyskland, Beate Szchäpes mordiska organisation, var underjordisk och undgick polisens uppmärksamhet i tio år. Det viktigaste är en medvetenhet hos befolkningen om vad nazism och fascism innebär: demokratins avskaffande, polisstat och diktatur, raskrig mot etniska minoriteter och en upprepning av Förintelsen. AFA gör det modigaste arbetet här men behöver också stöd av alla förnuftiga svenskar.”Varje dag vi tillåter nazismens blotta existens gör sig Sverige skyldigt till brott mot mänskligheten”, skriver ”tårtkvinnan” Iréne Matkowitzc i Fria.

Malmö/Lund: De tjänar tusenlappar på att stadsodla egen mat i Lund. Under det senaste året har stadsodling i Lund gjort Lindita och Spomenko Dakic självförsörjande när det gäller så gott som allt de äter. När de första grödorna spirar har de fortfarande rika skatter kvar (SDS). Alla borde få den möjligheten! Lunds kommun snålar med odlingslotter, det vet jag själv av bister erefarenhet. Jag blev fråntagen min välskötta odlingslott på Sångarevägen – där skulle bli parkeringsplats (!) – och fick aldrig någon ny. Skärpning, politiker!

Konsten: Eero Järnefelt: Trälar under penningen. Atheneum, Åbo.


Trälar

Boktips: Irka Cederberg: Född Fördömd. Romerna – ett europeiskt dilemma. Leopard förlag 2010. Den bästa bok jag läst om romerna, deras tusenåriga historia från utvandringen i Indien till Förintelsen i Europa och deras situation i dagens Sverige.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: