Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 1/5 2017. 1 Maj och Institutet för Social Historia.

Världen: 1 Maj över hela världen. Som ni vet var det anarkisterna i Chicago som var först ut. Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern på anarkister 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.
http://www.iww.org/history/library/misc/origins_of_mayday

Mayday

IWW

Sverige: 1 Maj. Demonstrationer avgår över hela landet idag, både revolutionära och mainstream-socialistiska, och särskilt undrar vi hur det ska gå i Falun där nazisterna försöker kontaminera denna stolta dag med sina vidriga åsikter. Dom har givetvis inte där att göra. Vi rapporterar här nedan om hur det avlöper. Norrtelje Tidning sänder live. http://www.norrteljetidning.se/dalarna/folj-var-rapportering-direkt-fran-1-maj-i-falun Nedan: Demonstrationsvägen.

Falun


11.00 Gudstjänst på temat mångfald i Kristinekyrkan på Stortorget i Falun.

1 Maj har firats i Falun sedan 1890. Speakern i sändningen säger till min förtjusning ”Nazistiska Mordiska Motståndsrörelsen” flera gånger, jag vet inte om hon är medveten om det. I sändningen talas det också mycket om att ”respektera nazisternas åsikter”. Bullshit. Ska vi respektera de trettiotalet politiska morden på svenska medborgare? Ska vi respektera Holocaust? Det är precis dit deras ”åsikter” leder dem. De skall inte respekteras utan bekämpas med alla medel från dag ett. ”Tvekar man blir det dåligt” som graffarna brukar säga. ”De som sitter i vår riksdag i dag är kanske ett större hot än Nordiska Motståndsrörelsen” säger Sofia Eriksson och det håller jag i och för sig med om. Men det gäller att stämma i bäcken.Många nassar små kan bli till en stor skitflod. Men i Göteborg var SAC och SUF nära 2000 personer,vilket är mycket glädjande.

12.00 Nu tågar sossarna med musikkår som spelar  ”Internationalen”. – Jag har gått i faluntåget ända sedan jag var 15 år, säger en 93-åring, samtidigt som Socialdemokraterna inleder sin marsch. De är ovanligt många, kanske 1500 eller fler. Solen skiner, Clowner mot rasism är också på plats. Peter Hultqvist ska tala och Mikael Wiehe ska spela. Angelica Andersson från Dalarna mot rasism intervjuas. En härlig person. Peter Hultkvist: ”Nazismen är ingen åsikt, den är ett brott mot mänskligheten”. ”Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt parti”. Stämningen är hög.

13.30 Mikael Wiehe spelar och sjunger mot fascismen. Internationalen sjungs unisont.

14.00 Motdemonstrationen Dalarna mot rasism har samlats på den parkering polisen anvisat dem, de är många hundra, tusentals, fler än sossarna. Eldande tal  avlöser varandra. Stämningen är extatisk, folk dansar.

14.00. En förintelseöverlevare intervjuas. Mordiska Motståndsrörelsens lilla fula grupp ska tåga. Mindre än femhundra, vitskjortorna 150, samma som i Borlänge förra året. Ökningen (som är liten) beror på att SvP lagt ner och deras melemmar gått över till NMR.Dom går nu mot Stora Torget under massiv polisuppbackning. ”Folkförrädare!” skriker dom, oklart åt vem eller vilka. Motdemonstranter kantar vägen, en har ett plakat med texten ”Slipsen sitter snett”. ”Dagens polis skyddar morgondagens Hitler” skanderas.

14.24 grips ett par motdemonstranter.

14.40 NMR:s tåg är framme vid Stora Torg, torget är uppdelat i två sektioner med kravallstaket och poliser i en bred yta emellan  NMR och antirasisterna. IRM intervjuas, deras insamling mot nazism går bra. I sändningen tjatas det om hur ”lugnt” det gått till, vilket inte är något i sig positivt – utom för polisen. Många hänvisningar till Säpo som egentligen har noll koll. Expo intervjuas – motdemonstranterna är fler än förra året.

15.20 NMR börjar tala och antirasisterna försöker överrösta. Per Öberg med SD-mandat i Ludvika säger en massa dumheter. Dom ska senare återvända samma väg. Angelica Andersson intervjuas, hon är mycket nöjd över uppslutningen från ett 70-tal organisationer. En NMR-avhoppare intervjuas och beskriver den som en sekt som längtar efter raskrig.  ”Säkra folks trygghet och visa på alternativ” säger en person från Leksand om hur nazismen skall tvingas tillbaka. Klokt sagt.

Men allt kom inte fram i denna livesändning. Aftonbladet berättar att företrädare för Angelicanazistiska Nordiska motståndsrörelsen slog sönder en pappdocka av Peter Hultqvist (S) och ropade att försvarsministern är en folkförrädare under dagens demonstration i Falun. – Det ger bilden av en rörelse som befinner sig på en oerhört låg nivå, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet. Polisen har tagit emot en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av saker som sagts från NMR:s scen (AB). Det hade varit mycket bättre om dom aldrig hade fått komma till Falun. Eller någon annanstans. Ska detta bli det normala på 1 Maj i fortsättningen?!? Nej, dom måste stoppas och den bästa metoden är en massiv blockad. Men man får nog säga att de – oavsiktligt – peppat upp det antirasistiska motståndet.

16.00 NMR ska snart avsluta. Jag avbryter nu för att själv gå till demonstration här i Lund.


Malmö/Lund: Jag tycker att universitetet borde bygga upp en professur i sociala rörelser och radikal vänsteraktivism, med bibliotek, undervisning, forskning och doktorander. Kanske på Sociologen eller på Historiska institutionen, men det finns fler alternativ; ABF kanske vill involveras. Och det saknas inte förebilder: Internationella Institutet för Social Historia i Amsterdam som funnits sedan 1935, bland annat med ett världsberömt arkiv. Avsätt pengar för detta ändamål Rector, och bygg upp en stiftelse! https://socialhistory.org/en Det vore ett sätt att hedra denna dag. Där kan jag sen njuta mitt otium. 🙂

Malmö/Lund: Till Stadsparken i Lund hade runt 30 000 människor sökt sig,  både Stockholmsbrats och vanliga studenter och ungdomar. Polisen sammanfattade firandet som lugnt, men noterade ändå bland annat runt 100 fall om brott mot alkohollagen, nio berusade omhändertagna och en gripen misstänkt för sexuellt ofredande (AB) På kvällen tändes majbrasorna.


Malmö/Lund: Malmö: Revolutionär 1 maj 2017
arrangeras av Malmö LS av SAC Syndikalisterna, Mangla, Support your local feminist, Allt åt alla Malmö. Amalthea Bokkafe och Antifascistisk aktion Malmö. 12.00 Förhäng i Jesusparken med Amalthea Bokkafe. 14.30 Samling för demonstration på Möllevångstorget. 17.00 Efterhäng. Facebook:https://www.facebook.com/rev1majmalmo/… I Lund samlas vi på Stortorget 17.00. Vi ses där, kamrater! https://gatorna.info/threads/revolutionar-forsta-maj-lund-fran-morkret-stiga-vi-485/

Så, nu har jag varit på Revolutionär 1 Maj i Lund och det var underbart. Ingenstans känner jag mig så trygg och glad som bland mina kära kamrater! Trött i fötterna men det var det värt.


Malmö

liten stjärna

2 comments on “Krönika 1/5 2017. 1 Maj och Institutet för Social Historia.

  1. Marre all day
    1 maj, 2017

    Det är ju helt fantastiskt oavsett om det är medvetet eller inte- det omedvetna är …vad ska jag säga? Så träffande och mitt på prick! Hon som håller i programmet säger alltså flera gånger som du sa, nazistiska MORDISKA motståndsrörelsen istället för nordiska och från och med i dag fick dessa nazister sitt rätta namn !

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 1 maj, 2017 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: