Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 30-31/4 2017. Den villkorliga yttrandefriheten.

Världen: Hundratals gräsrotsmiljögrupper från hela landet samlades i lördags i Washington, DC i en massmarsch mot administrationens planer på att avreglera miljöskyddet. Bland deras krav: respektera miljön, sluta att förneka att klimatförändringar existerar, fortsätt politiken för att skydda vattnet och luften och bryt inte EPA-reglerna (Revolution News). Trump håller som bäst på att kvala in som den mest impopulära presidenten i USAs historia. Motståndet fortsätter med oförminskad styrka.


DC2

Foto courtesy John Zangas.

 

Sverige: Hets mot folkgrupp, bomber vid flyktingboenden och attacker mot polis. Ett flertal aktivister i Nordiska motståndsrörelsen är i dagsläget misstänkta för brott med politiska förtecken. I spåren av organisationens ökande aktivism har flera av dess aktivister dömts för brott med politiska förtecken. Expo har tidigare kartlagt närmare 160 personer som var aktiva i Nordiska motståndsrörelsen under 2015. Granskningen visade att bara under det året så åtalades eller dömdes en fjärdedel av de aktivisterna för vapen- eller våldsbrott (Expo). 100 poliser (c:a 1 polis per nazist) ska nu betjäna dem på 1 Maj i Falun. Vi får väl se hur det går med den saken.

Den totala yttrandefriheten är en liberal illusion (till och med på Flashback). I praktiken har yttrandefriheten alltid sina yttersta gränser och dessa gränser är olika satta beroende på vem som har makten. De kan därför förskjutas än till vänster, än till höger. Hets mot folkgrupp och förintelseförnekande är exempel på det förra, uppmaning till värnpliktsvägran och annan uppvigling exempel på det senare. När man kriminaliserar vissa yttranden, vilket förekommer överallt, uppenbaras att yttrandefriheten i praktiken är relativ. Därmed inte sagt att den skulle vara oviktig, snarare tvärtom. Men etikforskaren Ann Heberlein sa (på den tiden hon fortfarande var vänster) att ”den ariska rasens överlägsenhet hör till det vill jag aldrig mer vill höra” och där går förvisso en gräns. Eller som nu med NMR på 1 Maj i Falun. Människors lika värde måste i detta fall gå före yttrandefriheten. Men en dag i ett annat och bättre samhälle kan också yttrandefriheten bli total.

Malmö/Lund: I veckan fick tusentals blivande gymnasieelever sitt preliminära antagningsbesked och trycket på Lunds gymnasier är fortsatt rekordhögt. Lundaeleven Karin Andersson tycker att det bidrar till betygshets och stress i en för tidig ålder (SDS).

Konsten: En hyllningsbok på danska 2016 om rasisten Lars Vilks recenserades översvallande på rasistiska Avpixlat av rasisten Jan Sjunnesson. Kommentarer torde vara överflödiga. http://avpixlat.info/2016/06/16/ny-bok-om-lars-vilks-pa-danska/

 

 

lovepeace.jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: