Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 29-30/4 2017. Stoppa NMR!

Världen: Laura Bennet i The Guardian anser att kvinnlig tronföljd är en feministisk landvinning. Give me a break… https://www.theguardian.com/uk/the-womens-blog-with-jane-martinson/2012/jun/04/royal-succession-gender-equality-feminism?newsfeed=true

Sverige: Stoppa nazimarschen i Falun! Det är fullt möjligt, om än inte alldeles lätt med tanke på polisens närmast obegränsade resurser (som vanligt fel använda) – att stoppa nazisternas jippon. Det gjorde vi i Lund 30/11 1991; nassarnas Karl XII-spektaklet finns inte mer. Likaså lades nazistiska Salemmarschen ner för alltid 2010. Två viktiga antifascistiska segrar. Men dels måste man vara många, dels mycket beslutsamma och militanta. Då kan aktionen få framgång. Jag citerar ur ett flygblad:

”Den 1 Maj marscherar Nordiska Motståndsrörelsen i Falun. Förra året samlade dom ett hundratal medlemmar och sympatisörer i Borlänge där de gick genom staden med sina fanor, sköldar och instoppade slipsar. Om det inte vore för att dessa töntar utgör ett allvarligt fysiskt hot mot många av oss hade vi kanske kunnat åka dit bara för att skratta åt deras patetiska hatparad men faktum är att deras aktivister och anhängare gjort sig kända för att hota och misshandla människor på grund av deras ursprung, läggning eller po0litiska engagemang. Bara det senaste året har de stått bakom bland annat ett mord i Helsingfors, åtminstone tre bombattentat i Göteborg och ett antal fall av misshandel mot förbipasserande runt om i landet.

I Borlänge förra året visade tusentals människor sitt missnöje med att nazisterna gavs utrymme men trots detta genomfördes demonstrationen som planerat under skydd av polis.

I år ska vi stoppa den.

Samordna med dina vänner, dela på en bil eller ta tåget, möt upp i Falun och låt oss stoppa nazisterna från att göra gatorna otrygga och osnygga.

  • En bred motdemonstration kommer att hållas centralt i Falun från klockan 10, det kan vara en bra startpunkt.
  • Nazisterna planerar (enligt tillståndet) lämna Regementsområdet tidigast klockan 14, för att gå Bataljonsvägen – Regementsvägen –Korsnäsvägen – Åsgatan – Stora torget.

FÖR NAZIFRIA GATOR OCH ETT ARBETARNAS FÖRSTA MAJ!”

Sverige: Polisen välkomnar förslagen som ska ge större möjligheter att jaga papperslösa på arbetsplatser, rätt att ta fingeravtryck och söka efter id-handlingar vid utlänningskontroller (AB). Anmärkningsvärt att polisen hyllar de mest fascistiska förslag – men ändå inte helt förvånande.

Malmö/Lund: Sverker Oredsson (L) har lagt en motion om så kallades snubbelstenar i Lund för att lyfta fram minnen från tiden för Andra världskriget. Det finns händelser från Europas mörka år som inte bör glömmas, säger Sverker Oredsson, professor emeritus i historia och initiativtagare till motionen (SDS). Men nazismen är inte enbart ett historiskt fenomen utan alltmer närvarande i Europa och Sverige. I Lund håller vi dock ställningarna som Nazistfri Zon – men knappast tack vare liberalerna.

Konsten: Åsa Melin, skulptör. Jag associerar till den innerliga, medeltida träskulpturen – men det är ändå ett nytt uttryck.


 åsa melin

Courtesy Åsa Melin.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: