Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 24/4 2017. AnonyMouse: Tjoffsans mustivoli.

Världen: Emmanuel Macron vinner och Marine Le Pen blir tvåa i första valomgången i det franska presidentvalet, visar flera vallokalsundersökningar. Det innebär att de som väntat går vidare till andra valomgången den 7 maj (AB). Jag skulle inte välja vare sig kolera eller pest om jag var fransman. Revolution verkar däremot ofta lockande på franska folket.

Sverige: Tidningen Internationalen har en utmärkt artikel om det svenska hungerupproret 1917 och syndikalisten F J Gustavsson, centralgestalten i det Västervik där arbetarråden tagit makten. Det finns mycket att lära av den revolutionära situation som då rådde; det kommer flera. Syndikalisterna och i någon mån vänstersocialisterna gjorde allt rätt, till skillnad från socialdemokraterna som tillsammans med liberalerna lyckades klamra sig fast vid den gamla orättvisa samhällsordning vi har än idag. Nästa gång ska vi inte tillåta kompromisser utan etablera arbetarrådens direktdemokratiska styre redan från början. ”Kapitalismen kommer inte att dö en naturlig död”, som Walter Benjamin sa. ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen Stat”, sa Michael Bakunin. Där finns det enda hoppet inför framtiden. Svenskarna må vara tröga och konflikträdda men när tålamodet till sist är slut är dom ostoppbara. 100 år efter 1917 närmar vi oss på nytt den gränsen.


1917

Arbetarrådet i Västervik. Syndikalisten F J Gustavsson i mitten.

Malmö/Lund/Konsten: Gatukonst. I december öppnade franska nötbutiken Noix de vie och italienska ost och kex-restaurangen Il Topolino på Bagaregatan i Malmö – för möss. Gatuinstallationerna charmade många förbipasserande Malmöbor och blev även internationellt uppmärksammade. Nu har mössen fått sin alldeles egna nöjespark – Tjoffsans tivoli. Bakom gatukonsten står hemliga gatukonstnären AnonyMouse, som tidigt på söndagsmorgonen lade upp en bild på Tjoffsans nyöppnade mustivoli, komplett med bland annat pariserhjul och snurrande tekoppar (AB). Gatukonst när den är som bäst. Helt underbart.


tjoffsan

Courtesy AnonyMouse.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 april, 2017 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: