Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 17-18/4 (2) 2017. I natt jag drömde något som…

Världen: I den något ensidiga rapporteringen om Nordkorea envisas tidningarna med att kalla den stalinistiska auktoritära familjedynastin för kommunistisk. Det har den aldrig varit och den har åtminstone sedan 1994 inte heller några socialistiska inslag. Det är den gamla vanliga statskapitalismen med vissa bisarra nationalistiska drag. Däremot stämmer inte myten om slutenheten: det är enkelt att resa in i Nordkorea som besökare. Deras paranoia gentemot USA och dess marionett Sydkorea har också goda grunder: i Koreakriget 1950-53 och i Donald Trumps nyckfulla och aggressiva utrikespolitik.

Tidningarna ifrågasätter inte heller de andra kärnvapennationernas hyckleri om just Nordkoreas kärnvapen. Det finns för närvarande minst 20.000 aktiva kärnvapen fördelade på USA, Ryssland, Nato, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. FN:s förslag om att förbjuda alla kärnvapen – det enda förnuftiga – avvisades nyligen med indignation. Utom av – Nordkorea.

Nedrustningsförhandlingar har ersatts av icke-spridningsavtal som inte garanterar någonting alls. Total och samtidig nedrustning av alla tunga vapenslag vore det bästa för hela världens folk. De monstruösa summor som yrkesmilitär och kärnvapenmonopol kostar kunde då styras om till att utrota svält, sjukdomar och miljöproblem. Med modell av de tyska och japanska ”ekonomiska undren” efter kriget: förbudet mot militärt försvar tvingade pengarna att gå till fredliga ändamål som allmän välfärd istället.

Då skulle också yrkesmilitärerna i alla länder bli överflödiga – så gissa varför de inte gillar tanken på nedrustning och en stabil världsfred.

Sverige: Nazism inte välkommet i Falun. ”Falu kommun tar bestämt avstånd från det budskap som Nordiska motståndsrörelsen planerar att framföra vid sin demonstration på Stora torget 1 maj 2017. Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation vars grundvärderingar står emot FN-konventionen om mänskliga rättigheter som Sverige och därmed Falun undertecknat. Med detta uttalande vill vi bestämt ge följande budskap: Nazism är inte välkommet i vårt Falun.”  Återstår att se om polismakten instämmer.

Malmö/Lund: Ebbe Berglund och Viktor Fogelberg läser miljövetenskap vid Lunds universitet och de vadar i Höje å på jakt efter musslor som en viktig del i sitt kandidatarbete. Eventuella mikroplaster från reningsverket i musslorna ska undersökas (skd.se). Jag trodde att Lunds utsläpp skulle styras om till Malmö så att reningsverket kunde läggas ner och Höje å bli frisk och badvänlig igen – som den var vid förra sekelskiftet. Då kunde man också fiska i ån. Men tydligen går det långsamt med de planerna.

Konsten: Vi tackar kamrat Jesus för denna gång. Påsken är över. Peace!


jesusrevo

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 17 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: