Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 15-16/4 2017. Orädd flicka framför Kapitalets tjur.

Världen: Medan amerikanska krigsfartyg placerar sig utanför den nordkoreanska halvön varnar Nordkorea för att minsta tecken på anfall kan leda till att de tar till kärnvapen. Kim och Trump är båda lynniga och oberäkneliga så vi hoppas verkligen de inte riskerar världsfreden. De borde omgående tvingas att se ”The Day After” (finns på Youtube). Den filmen ska t.om. ha gjort intryck på Ronald Reagan.

Sverige: Det finns kopplingar mellan den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov och terrorgruppen IS, säger Uzbekistans utrikesminister till nyhetsbyrån Reuters. Informationen ska ha förts vidare till Sverige före attacken på Drottninggatan, uppger utrikesministern (svd). Så, det svenska polisarbetet var tydligen inte så fulländat?

Malmö/Lund: På måndag flyttas Clemenstorget plataner
till Brunnshög för att ge plats åt spårvägsändhållplatsen (SDS). Om träden överlever får vi se; här prioriteras andra saker.

Konsten: Det var den sjunde mars, inför internationella kvinnodagen, som konstnären Kristen Visbal placerade ut en orädd flicka i brons framför den kända framrusande tjuren på Wall Street. Konstverket var en kommentar på bristen på kvinnor i amerikanska företagsstyrelser. Statyn har snabbt blivit en turistmagnet och har fått enorm uppmärksamhet i nyhetsmedier och på sociala medier. Statyn var tänkt att stå kvar i en dryg månad, men efter namnlistor med tiotusentals signaturer som krävde att konstverket blir permanent beslutade New Yorks borgmästare Bill de Blasio att låta statyn stå kvar i åtminstone ett år (svt). Feminism mot den framrusande kapitalismen…


fearlessgirl2
Courtesy Kristen Visbal: Fearless Girl.

Film: A Quiet Passion. Filmen om poeten Emily Dickinson recenseras positivt i New York Times. ”The movie lasts for two hours, or 37 years, or the difference between now and forever, or the span of an idea”.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: