Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12-13/4 2017. För en svensk vänsterpopulism !

Världen: Över hundra män i den ryska delrepubliken Tjetjenien har gripits, torterats och i minst tre fall dödats de senaste veckorna – för att de är eller misstänks vara homosexuella. Det rapporterar den ryska tidningen Novaja Gazeta. Tidningen har pratat med flera av de utsatta som berättar hur de tillfångatagits, blivit hånade och torterade med elchocker och våld. Situationen bekräftas av RFSL, som har varit i kontakt med ryska hbtq-organisationer (metro.se).

Sverige: Regeringen vill se en lag som förbjuder deltagande i terrororganisationer. Men att inskränka grundlagens föreningsfrihet är något många naturligtvis är kritiska till. Och varnar för. Risken är uppenbar att inte bara IS och NMR utan också frihetskämpar som PKK blir förbjudna. Och har man en gång börjat kasa ut på detta sluttande plan blir det frestande att även förbjuda sådana vänstergrupper som Samordnaren varit inne och nosat på. Och då har demokratin begått självmord. Förbjud gärna IS och NMR men låt det för guds skull stanna där! En eventuell lag måste vara kristallklar med avgränsningarna. Lagen om hets mot folkgrupp från 1948 har däremot visat sig värdelöst tandlös och polisen har dessutom ogärna använt den. Förra gången grundlagen ändrades (vilket händer mycket sällan) gällde det dokumenterade övergrepp mot barn. Nog är det väl lika angeläget att förbjuda nazistisk och annan terroristisk aktivitet?  Om det kan ske på ett förnuftigt sätt.

Flera av de stora medierna spred desinformation om skottlossning i samband med attacken i Stockholm och bidrog därmed till paniken. Värst var som väntat de mest populära i trollskogen. Däremot verkar ordningsmakt och ambulans ha fungerat. Bäst skötte sig allmänheten. Låt nu inte denna händelse bidra till främlingsfientligheten! Sverige måste även i fortsättningen få vara ett öppet samhälle.

Sverige: ”För några år sedan visade en amerikansk statsvetare, Martin Gilens, att de två tredjedelarna av befolkningen med de lägsta inkomsterna helt saknar inflytande på politiska beslut – om de inte har samma åsikt som de rikaste tio procenten. En svensk statsvetare, Mikael Persson i Göteborg, har funnit ett liknande, om än inte lika starkt, mönster för svenska regeringsbeslut de senaste årtiondena. På alla sakområden följer de politiska besluten de rikas önskemål framför vanliga inkomsttagares. Men nu lyder underklassen inte alltid längre” skriver sociologiprofessorn Göran Therborn i AB och pläderar för en svensk vänsterpopulism. http://www.aftonbladet.se/kultur/a/dA36O/folket-slar-tillbaka

Malmö/Lund: Smålands nation i Lund tar nya tag efter en kritisk period. – Vi får se det positivt, backspegeln är mindre än vindrutan, så nu ser vi framåt och löser detta, säger Carl-Gustaf Jönsson till Lundagård.


Konsten: Documenta 14
hålls i Athen 8/4-16/7 och i Kassel 10/6-17/9 2017.

väv

Aboubakar Fofanas verk som demonstrerar traditionella textiltekniker på Documenta 14.

***

Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 april, 2017 by in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: