Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 10/4 2017. Konsthallen och konsten.

Världen: Tåget med slagordet ”Kosovo är serbiskt” rullade under lördagen i väg från Serbiens huvudstad Belgrad med destination Mitrovica i norra Kosovo. Men tåget, som enligt Kosovos premiärminister Isa Mustafa sände ett ockupationsbudskap, stoppades från att komma in i landet. En handling som Serbiens president, Tomislav Nikolic, fördömer. Albanerna visade att de vill ha krig, sade Nikolic på söndagen (TT/Reuters/Metro). Den konflikten är tydligen inte löst trots eller tack vare Natos intensiva flygbombningar 1995-1999.

Sverige: I spåren av tragedin i Stockholm ska det nu bli klappjakt på de 12 000 papperslösa som sägs gått under jorden efter avslag på uppehållstillstånd. Åkesson är ändå inte nöjd utan kräver ännu hårdare tag och strängare lagar mot utlänningar. SDs trollfabriker och övriga högerextrema har överhuvud varit snabba att ta politiska poänger på attacken. Och Åhléns reade ut ”rökskadade varor” dagen efter attacken men blev så utskällda att de backade. En annan osmaklig tidningsrubrik idag lyder ”Expert: Dådet påverkar inte turismen”.

Det finns en betydligt ljusare sida också
och det är värmen, omsorgen och solidariteten hos allmänheten. Samma varma stämning som efter knivdådet i Malmö. Svenska folket är inte rasister, vi är trots allt till majoriteten ett mycket tolerant släkte. Men IS och andra fascister tolererar vi inte. Stöd Rojava – besegra IS! Då blir det lugnare både i Mellanöstern och i Europa.

Sverige: Regeringen vill lagstifta mot privatiseringar
av hela eller delar av Sveriges universitetssjukhus. Men det nya lagförslaget kommer att stoppas av oppositionen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. De borgerliga ger sig inte förrän de privatiserat allt inklusive brandkåren, biblioteken, rättsväsendet, militären och polisen. Eller?

Malmö/Lund/ Konsten: Lunds konsthall ska gå från fyra till fem utställningar, säger konsthallschefen Åsa Nacking. Nu är det klart hur Lunds konsthall ska bli mer tillgänglig som mötesplats (SR). Men är det verkligen antalet utställningar som är problemet? Är fem utställningar utan målningar bättre än fyra utställningar utan målningar? Skulle inte tro det. Konst som vill vara något annat än konst i en konsthall som vill vara något annat än en konsthall är ingen lätt uppgift och jag avundas verkligen inte Åsa Nacking. Men det löser sig kanhända. Just nu är det ju mycket publik. Till och med Noam Chomsky finns med.


konsthallen.jpg

***

Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: