Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 7-8/4 2017. Terrorattacken i Stockholm.

En lastbil har kört in i människor på Drottninggatan mitt i Stockholm – minst fyra är döda och ett stort antal är skadade. – Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd, säger statsminister Stefan Löfven. Detta är vad vi vet just nu och en person är hittills gripen för någon slags inblandning. Enligt Aftonbladet är den gripne en 39-åring från Uzbekistan som uttalat sympatier för IS. SVTs extrasändning finns här:
https://www.svtplay.se/video/13199867/svt-nyheter-extrasandningar/handelser-i-centrala-stockholm Och det är verkligt imponerande hur människor ur allmänheten tagit hand om varandra och hjälpt varandra. De goda människorna är fler än de onda.  Sverige klarar också denna kris.  ❤Världen: Det är den USA-stödda oppositionens obstruktion
och för litet socialism som är problemet i Venezuela mer än president Maduros påstådda diktaturtendenser. Internationalen reder ut begreppen här: http://www.internationalen.se/2017/04/haller-det-pa-att-bli-diktatur-i-venezuela/

Sverige: Dick Harrysson ger sitt bidrag till debatten om uppdelning av pojkar och flickor i skolan: ”Könssegregering i skolan en gammal svensk tradition” (SvD). Vad spelar det för roll? Det är lika fel trots att det förekommit länge. Däremot kan man ju konstatera att det inte är en idé som just nu kommit utifrån, vilket är rasisternas tema; se Sydsvenskans ledare: http://www.sydsvenskan.se/2017-04-04/satt-stopp-for-fortrycket-i-fororterna

Sverige: KD vill ”korttidsutbilda” poliser, vilket Polisförbundet sågar, på goda grunder. 30 000 poliser är målet, något av en polisstat således. Alla som vill leva i en kristdemokratisk polisstat räcker upp en hand.

Malmö/Lund: Skånetrafikens nya biljettsystem verkar idiotiskt komplicerat. Tänk så mycket enklare det var med kontant betalning. Det skulle vara trevligt om en förändring också innebar en förbättring för en gångs skull.

Konsten: Marcus Eek: Carte blanche. Galleri Charlotte Lund, Johannes plan 5, Sthlm, till den 29 april. Vi har tidigare uppmärksammat Eek och hans intressanta måleriska experiment recenseras också utförligt av Håkan Nilsson i SvD här: https://www.svd.se/romantisk-gestik-for-var-tid/om/varens-konstutstallningar-2017.


Eek2

Courtesy Marcus Eek: Interference. Olja och akryl på duk och pannå, foto courtesy Galleri Charlotte Lund.

***

Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: