Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4-5/4 2017. Hilma af Klint får eget museum i Järna.

Världen: Minst 100 människor, de flesta civila, ska ha dött efter en giftgasattack i Syrien. Nio av de dödade uppges vara barn. Ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas har bombats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Nu kräver Frankrike ett extramöte i FN:s säkerhetsråd (AB).

Världen: The Guardian skriver att Jordaniens Kung Abdullah anklagar Turkiets envåldshärskare Erdogan för att systematiskt sända terrorister till Europa från Turkiet.

Världen: Polisiär dödspatrull. En högt uppsatt polis i Bangladesh berättar om hur en elitpolisstyrka systematiskt begår grova övergrepp mot personer som misstänks för brott, enligt SR Ekot. I en hemlig inspelning som Ekot har tagit del av berättar polischefen inom elitstyrkan RAB hur polisen torterar och mördar misstänkta brottslingar som anses för svåra att få dömda i en rättegång. Ljudupptagningen, som är nästan två timmar lång, innehåller även vittnesmål om att styrkan ska ta emot mutor av kriminella för att köpa vapen, som sedan planteras bredvid polisernas offer (SR). Rodrigo Dutertes metoder sprider sig.

Sverige: Plötsligt och omärkligt upphörde Moderaterna att kalla Sverigedemokraternas rötter för ”nazistiska” och bytte ut ordet mot ”auktoritära”. I ett liknande försök att normalisera SD sa Jan Björklund till DN: ”SD och V är rätt liknande partier. Båda har djupt odemokratiska rötter i partiernas moderna historia. Så de bör behandlas lika.” Detta är en livsfarlig lögn att sprida, skriver Alex Schulman i Expressen.

Malmö/Lund: Alliansen anklagar (s) för att inte ha någon strategi mot våldet i Malmö men har själva inga idéer om hur det ska bekämpas. Fantasin räcker inte till för att föreställa sig ett socialt och ekonomiskt rättvist samhälle utan kriminalitet.

Konsten: Nu kan Järna få en konsthall för Hilma af Klints målningar. Södertälje kommunfullmäktige har gett grönt ljus till planerna. Norska arkitektkontoret Snøhetta har ritat en byggnad med organiska former för ett av 1900-talets mest särpräglade konstnärskap. Bakom projektet står Stiftelsen Kristallen där Anders Kumlander, välkänd profil inom den antroposofiska rörelsen, är ordförande. Hilma af Klint, som föddes 1862 och bodde i Lund blev medlem i Antroposofiska sällskapet 1920 och hennes konst låg tidigare magasinerad i Järna (svd.se). Idag är hon världsberömd som den kanske första abstrakta konstnären av alla i konsthistorien. Litet synd att Lund inte hann före med museiplanerna – det hade varit ett vettigt ändamål för Konsthallen – men detta blir säkert också bra. Varför inte bygga i Antoni Gaudis stil?


hilma2
***
Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 4 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: