Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4/4 2017. Lenin vann!

Världen: Den 2 april stod Ecuador inför ett vägval. ”Om Lenin Moreno vinner presidentvalet fortsätter den progressiva utvecklingen. Om Guillermo Lasso vinner återinförs nyliberalismen” skrev Proletären strax före valet. Preliminära resultat av presidentvalet i Ecuador visar nu att vänsterregeringens kandidat Lenín Moreno tog hem segern med 51 procent av rösterna (Yle). I så fall fortsätter vänstervågen i Latinamerika som förr efter en litet skakig period. Dessutom kan Julian Assange andas ut.

Sverige: Nazistiska NMR fick demonstrera 1 Maj
2016 i Borlänge, och tänker detta år demonstrera i Falun – trots att denna lilla skara fanatiker är själva definitionen på hets mot folkgrupp. Polisen behöver inte alls ge dem tillstånd men gör det ändå. ”Flera olika ansvariga utgivare för Nordiska Motståndsrörelsens sajt Nordfront har dömts till fängelsestraff för hets mot folkgrupp. Men när samma budskap ska föras ut på gator och torg skyddas hetsarnas rätt att hetsa av polis. Där finns något som skaver”, skriver Lars Lindström i Expressen. Det är verkligen ingen överdrift. Polisen är inte intresserad av att distansera sig från nazisterna genom att följa FNs och EUs rekommendationer mot rasistiska organisationer. Därmed gör de i praktiken gemensam sak med nazisterna. Är det då konstigt att allmänhetens förtroende för polisen är i botten? Den sorgliga sanningen är att polisväsendet står mycket långt till höger om allmänheten.

Ska vi verkligen ha det så – Eliasson, Ygeman, Löfven, DO, JK??

Diskrimineringsombudsmannen i Finland anser att polisen borde förbjuda nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Enligt specialsakkunnig Robin Harms vid Diskrimineringsombudsmannens byrå åtnjuter nynazisterna inte rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet. – Om målet med verksamheten och användandet av yttrandefriheten är att kränka andra människors rättigheter så åtnjuter verksamheten inget skydd i grundlagen eller i människorättskonventionerna som är juridiskt bindande. Man har inte rätt att hänvisa till olika grundrättigheter för att kränka andra rättigheter, då gör man sig skyldig till missbruk av rättigheterna, säger Harms till Yle Huvudstadsregionen.

Malmö/Lund: Näringslivsprofilen Cristina Stenbeck blir hedersdoktor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Det valet av hedersdoktor begriper jag inte alls, men så är jag (tack och lov) inte ekonom. Jag kan tänka mig åtminstone ett hundratal som bättre kunnat platsa som hedersdoktor. Den typen av utnämningar har fått dåligt rykte och verkar mest vara självbespeglande PR. Störst prestige i mina ögon har Civilkuragepriset och Right Livelihood även om kontexten där är litet annorlunda.

Konsten: Det är kanske inte självklart (och heller inte omöjligt) att det Håkan Hellström gör med sina existentiella låtar är konst men underhållning är det absolut. 22 april öppnas en utställning om honom på Liseberg i Göteborg. ”Kanske kommer man lite närmare Håkan Hellström om man går på Lisebergsutställningen. Men framför allt blir man bekräftad och går ut lite med samma känsla som från en konsert. Känslan av sammanhang och samhörighet” skriver Johan Lindqvist i GP.


hh
***
Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 april, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: