Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/3 (2) 2017. Religion och revolution.

Dagens datum i den radikala historien: https://twitter.com/radicaldaily

Världen: ”Obamacare, Trumpcare – varför inte Cubacare?” (Counterpunch).

Sverige: I förra veckan demonstrerade personal, boende och anhöriga mot att privata Frösunda omsorg ska driva äldreboendet Ekbacken i Sundbyberg. Frösunda omsorg ägs av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital som är registrerat på skatteparadiset Jungfruöarna. På lördag tar de över driften av Ekbacken och kommer då att införa delade turer och hyvla bort arbetstid med nästan hälften. Undersköterskorna och vårdbiträdena på Ekbacken tjänar i snitt 23 000 kronor på heltid. Efter hyvlingen blir det drygt 14 000 kronor i månaden.”Vem klarar sig på det?”, som det stod på ett av plakaten i tisdagens manifestation (AB).

Malmö/Lund: Stenkrossen räddad – tills vidare? Det senaste förslaget innebär att Stenkrossen kan räddas kvar i minst tio år. Man hoppas på att ett nytt inriktningsbeslut kan fattas av byggnadsnämnden i maj (SDS).

Konsten: Lars Vilks går till storms mot vad han påstår är värdegrunden i samtidskonsten. ”Politiskt aktiva konstnärer går sällan över till ren aktivism, utan väljer konsten som ’alternativ’ ”, skriver Vilks, för att avsluta med att han med sina högerextrema engagemang och utspel inte anser sig vara högerextrem.

Ända sedan 1980-talet har han predikat att konstvärldens institutionella konsensus betyder allt och att det är så det måste vara. Nu vill han (av politiska skäl) negligera samma konstvärlds konsensus. Nimis, Arx och Ladonis är redan legendariska, gott så; släpp taget om resten, Vilks. 🙂

Nättips: På Sorte Fane Blog kan du läsa ett intressant och nyansrikt referat av ett föredrag utifrån boken Jaques Ellul: Anarchy and Christianity – Imod systemet siden Jesu tid. https://sortefane.wordpress.com/2017/03/29/foredraget-23317-imod-systemet-siden-jesu-tid/

Flera länkar på detta tema:

flammarion

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 31 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: