Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 31/3 2017. Gör 1 Maj anarkistiskt igen!

Världen: May Day Portland Oregon: Gör 1 Maj anarkistiskt igen! I år har vi sett något av det starkaste anarkistiska motståndet mot den nuvarande amerikanska regeringen sedan början av 20-talet. Vare sig vi diskuterar upploppen i DC eller Portland Oregon har anarkisterna vunnit en nationell dragkraft som den rörelse som kommer att motstå den nya presidenten för varje steg han tar, liksom hans supporters. Som anarkister har vi fått upp farten, och varför skulle vi inte gå full fart framåt?! Detta är en uppmaning till alla anarkister i Portland med omgivningar för att samlas i Shemanski Park (1010 SW Park Ave, PDX OR, 97205) vid 13:00 1 Maj (anarchistnews).

Världen: Anarkosyndikalister och före detta arbetare blockerar bulgariska telekoms huvudkontor i protest mot obetalda löner. Tidigare anställda i Max Telecom, tillsammans med anarkosyndikalisterna från ARS (Autonoma Arbetarunionen) organiserade en demonstration kräver omedelbar betalning av alla obetalda löner (libcom).

Sverige: Victoria Kawesa kan titulera sig Europas första svarta partiledare efter Feministiskt initiativs kongress i helgen. Tillsammans med Gudrun Schyman ska hon nu leda partiet till riksdagen 2018 (ETC).

Malmö/Lund: För 150 år sedan grundades Lunds studentkår vilket var början på ett organiserat studentinflytande i Lund. Detta uppmärksammas den 20 maj och under dagen hålls ett symposium om studentinflytande, med efterföljande jubileumskonsert och avslutningsvis en festmiddag. – Vi gör detta för att uppmärksamma organisationerna själva på dess historia och det arv som vi förvaltar och kämpar för. Men också för att synliggöra jubileet. Vi är stolta för det vi har åstadkommit, säger Jack Senften, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer (lundagård).

Såvitt jag själv minns var studentinflytandet störst 1968, före de UKAS-reglerade studiegångarna och innan den sociala snedrekryteringen slog igenom. Relationerna till näringslivet och uppdragsforskningen blir också allt mer besvärande. Kåren måste radikaliseras. Men visst, fira ni. Det behöver inte betyda att allt är gjort som måste göras.

Konsten: Latuffe: Våga rösta nej?


turkiet

Courtesy Latuff 2017.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: