Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 29-30/3 2017. Nationella Samordnaren får hård kritik.

Världen: En rosa diamant i plommonstorlek förväntas nästa månad slå världsrekord vad gäller försäljning av ädelstenar. Diamanten kallas för Pink Star och är på nästan 60 karat. Det är synd att en så vacker ädelsten skall hamna i privat ägo – den borde finnas tillgänglig för allmänheten att beskåda t.ex. på ett museum, men av kommersiella skäl säljs den som en ring. Pink Star hittades i Sydafrika och är nu till salu i Hongkong.


pink-star

Pink Star. Visst är den vacker?

Sverige: ”Den nationella samordnaren (NS) blundar för den högerextrema rörelsens utbredning i samhället. Påståendet om att islamisterna är det största hotet överensstämmer inte med verkligheten”, skriver Anne-Charlotte Fredriksson och Anders Hermansson, Ämneslärarprogrammet på Malmö Högskola. ”För oss låter beskrivningen av Nordiska motståndsrörelsen som gratis reklam för organisationen och står i motsats till läroplanens anvisningar att motarbeta främlingsfientlighet och diskriminering” (ETC).

Det enda islamistiska dådet i Sverige hittills är ett självmord. Högerextrema har begått 38 mord mellan 1983-2015, men detta blundar NS för. Ska en statlig myndighet verkligen ha en så uppenbart högervriden agenda?

Malmö/Lund: Malmökvinnan skulle ut och dansa när hon hamnade mitt i en biljakt. Minuter senare blev hon, iklädd högklackat, jagad och biten av en polishund. Nu dömer Justitieombudsmannen ut hela Polissveriges användning av hundar som hjälpmedel vid våldsanvändning (SDS).

JO borde också titta på polisens våldsanvändning när det gäller hästar – bl.a. med tanke på den ökända Limhamnsincidenten den 23 augusti 2014.

Konsten: Normkritisk konst. Projektet Normstorm har drivits i Jönköpings kommun sedan 2012 och är en del av stadsbyggnadsvisionen, stadens liv och innehåll. Målet är att göra Jönköping till en ännu mer tolerant, öppen, trygg och kreativ stad. Projektet tar avstamp i ett pedagogiskt sammanhang och inbegriper skapandet av normkreativa bilder och konst som ställs ut på offentliga platser. I år visas bilderna på Jönköpings läns museum och i Juneporten av elever från Rosenlundsskolan, Attarpskolan, Stadsgårdsskolan, Junedalsskolan och Per Brahegymnasiet. I Juneporten visas också bilder av elever från linjen för Grafisk form och kommunikation på Södra Vätterbygdens folkhögskola (jmini.se).

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: