Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 28-29/3 (3) 2017. Koka soppa på en rostig spik.

Världen: Efter Turkiets kartläggning av oppositionella i Sverige har utrikesdepartementet nu kontaktat den turkiska ambassaden. – Vi har framfört vår oro för den här frågan och det har noterats, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till AB.

Sverige: En soppa på en rostig spik. Fredrik Segerfeldt fortsätter sitt korståg mot vänstern med en artikelserie i Timbroorganet Smedjan. I sin text jämför han genomgående äpplen med päron, Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna (!). Det teoretiska underlaget och logiken är föga konsistent. Segerstedt påstår sig själv ”tillhöra eliten”. Minsann. Han påstår att Östeuropa ”befriades” 1989 (befolkningen i f.d. Sovjet minskade med 10% under övergången till kapitalismen med oligarker, klassklyftor, nöd och fascistgrupper i hälarna). Segerfeldt förfasar sig vidare över att vänstern ser profit som stöld från arbetarna – vilket det naturligtvis är – och att ”kapitalismen liksom nazismen måste kullkastas med våld”, vilket också är en fullt rimlig problembeskrivning som dock inte delas av den nuvarande partistyrelsen. Detta orsakar av oklar anledning  att (v) dubbas till ”det fina partiet”; tanken är inte särskilt lyckad. Och över alltihopa ruvar föresatsen att liksom tidigare åsiktsregistrera vänstermänniskor. Högerspökena på Timbro applåderar säkert men de flesta vänder sig nog bort i avsmak inför detta talanglösa McCarthyistiska hopkok. En soppa på en rostig spik från 1953 blir ingen kulinarisk upplevelse.

Sverige: Ingen ordning på samordnaren. Alice Bah Kuhnke blir av med ansvaret för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism, uppger SVT. Detta efter att hon fått kritik för att inte ha gjort tillräckligt. Demokratiministern Alice Bah Kuhnke fortsätter inte arbetet mot våldsbejakande extremism, säger hon till SVT efter dagens KU-förhör. Lägg ner Samordnaren, Samtalskompassen och Levande Historia – skärp istället kampen mot naziterrorismen. AFA och Expo, Segerstedtinstitutet m.fl., om någon, har kompetensen – inte statliga MSB. Gör om, gör rätt.

Sverige: Pensionera pensionssystemet! Höjda hyror, avgifter och matpriser äter upp pensionerna. Men inte nog med det. Under sju år har pensionerna stått stilla eller till och med varit lägre medan löntagarnas löner har ökat med 20 procent sedan 2009, konstaterar Christina Rogestam och fortsätter: – Det var bra att man sänkte skatten men det är inte alls tillräckligt. Stefan Löfven sa en massa positiva saker om den äldre generationen och vikten av att de hade en rimlig ekonomi, då räcker ju de här 200 kronorna inte någon vart. – Det var inget bra sätt att presentera det här på. Grundproblemet är att pensionssystemet inte uppfyller sitt syfte om att ge ekonomisk trygghet på äldre dagar, det måste ses över och göras om (Expr.)

Malmö/Lund: Antalet flyktingar som anvisas till Lund under 2017 sänktes nyligen från 544 till 421. Men det räcker inte, anser Philip Sandberg (L) som vill se ännu färre flyktingar i Lund (SDS). Beklämmande. Lund har en lång tradition av att ta emot flyktingar – från Vita Bussarna 1945 till kuppen i Chile 1973 – och den ska vi vårda och utveckla. En rik kommun som Lund ska i anständighetens namn visa fortsatt generositet!

Konsten: Street art.

streetart

lovepeace.jp

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 28 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: