Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 28-29/3 (2) 2017. Namnbyte på Lunds gator, någon?

Världen: Du kan aldrig singla slant med det eller stoppa det i en automat. Men tydligen kan det fiskas upp: Världens största guldmynt, ett 221-pound kanadensiskt monster som kallas Big Maple Leaf, stals på natten från Bode Museum i Berlin, sade polisen på måndagen. Myntet är omkring 21 inches i diameter och över en tum tjock. Det har bilden på drottning Elizabeth II på ena sidan och ett lönnlöv på den andra. Dess nominella värde är 1 miljon kanadensiska dollar, eller ungefär $ 750.000, och bara guldhalten är värd så mycket som $ 4.500.000 till marknadspriset. Tänk vad det o så kreativa kapitalet kan hitta på! (New York Times).

Sverige: Förlossningsvården får 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om. (V) vill att satsningen blir permanent. Jag tycker att det är väldigt goda nyheter. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt (SR). Det kunde varit en miljard tycker man men det är ändå bättre än kurser i hur man föder i taxi som var ett svårslaget bottennapp.

Malmö/Lund: En ”noga utvald och exklusiv skara” på tio personer kläcker namnen på stans gator, parker och kvarter, skriver SDS. När får vi Klas Hellborgs gata (numera Kungsgatan, vilket är ett megalomant namn på 200 m gatstump). Klas satt alltid på Arimans uteservering och spelade schack på elitnivå; ibland tror jag han sitter där än. Och Stora Algatan ska givetvis heta India Däck Bokcafé Aveny!

Konsten: Gilbert Shelton (f. 1940). Jag har lyckats ladda ner samtliga 13 nummer av The Fabulouse Furry Freak Brothers, undergroundserien som bland annat sägs ha inspirerat revolutionären, anarkisten och flummaren Bommi Bauman i 2juni-rörelsen. Handlingen är enkel och genial: vi vill ha vårt orientaliska gräs, polisen vill inte det, vi gömmer det på roliga ställen. Ett nostalgiskt återseende, inte minst Fat Freddys katt (en mkt dekadant variant). Ett smakprov nedan. Tänk 1970-tal, tänk humor, no offense, 18+ , no hard feelings please. ❤

60's

Courtesy Gilbert Shelton & Cat.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: