Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27-28/3 2017. Platanerna på Clemenstorget.

Världen: Flera tusen demonstranter samlades under helgen runt om i Ryssland för att visa sitt missnöje med regeringen (HD). Och Sverige är ett av länderna som ligger bakom FN-samtalen om att förbjuda kärnvapen som inleds i dag. 

Sverige: I tisdagens ”Kalla Fakta” i TV4 avslöjas hur en friskola i Malmö vägrar att ge Conrad Dahl, 8, som har lindrig autism, de resurser han behöver. Runstyckets skola i Husie hävdade att det var för dyrt att ge honom den assistenthjälp och stöd han behöver. Samtidigt har man en vinst på fem miljoner av skattemedel. När föräldrarna fortsatte att stå på sig anmälde skolan dem till socialtjänsten i Malmö.– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger Marie Dahl, mamma till Conrad, i programmet. När Kalla faktas reporter försökte ställa frågor till ägaren Helen Widman, gift med riksdagsledamoten Allan Widman (L), flydde hon in i bilen och åkte därifrån (TV4). Skolan har nu stämt Kalla Fakta istället för att göra rättning.

Att straffa ut ett barn med särskilda behov genom att ta ifrån honom den hjälp han behöver och därmed pressa honom att byta skola, av kostnadsskäl, är något av det nedrigaste jag hört. Detta är resultatet av en vinstdrivande skola och civilministern säger att han skäms. Skolan bör omedelbart socialiseras och drivas i samhällets tjänst, för eleverna, lärarna och föräldrarna – inte för det giriga riskkapitalet. Basta.

Malmö/Lund: ”Ett omodernt system med anor från efterkrigstiden sägs det. En bakåtsträvande trafikplanering. Men vad som är ett omodernt och ineffektivt transportsystem är bilismen. Förutom att skita ut växthusgaser och orsaka hundratals dödsolyckor varje år kräver bilarna utrymme. I jämförelse med en normal stadsbuss på 48 sittplatser tar en bilist upp tio gånger så mycket vägyta. Spårvagnarna som snart rullar fram genom Lund beräknas ha 180 platser” skriver Simon Appelqvist i Lundagård. Det ligger något i det, men den verkliga skandalen är hur beslutsprocessen gick till – högt över Lundabornas huvuden.

Och platanträden (felaktigt benämnda ”lindar” i en annan artikel) som nu ryckts upp med rötterna är kanske inte lika nöjda. Det speciella med plataner är att de fäller inte bara bladen utan även barken, och denna förmåga gör att de kan bli av med föroreningar – därav vanan att plantera sådana träd i storstäder med avgasproblem. Förutom att de äter koldioxid och producerar friskt syre. De är alltså vikta för Clemenstorget, på Brunnshög behövs de inte.

Konsten: Plataner.


plataner

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 27 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: