Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 27-28/3 2017. Konst, feminism och klasskamp.

Världen: För den chilenska rapparen Ana Tijoux är kvinnors egenmakt oskiljaktig från antikapitalism. Hon menar att den så kallade fria marknaden står i motsättning till kvinnans frigörelse. ”Jag kan inte tänka mig en feminism utan antikapitalism, antirasism, anti-fascism och utan klasskamp” sa Tijoux nyligen i en intervju. Inspirerad av den chilenska socialistiska sångerskan Violeta Parra rappar Tijoux ofta om sambandet mellan kvinnors och arbetares kamp. Hon betonar också vikten av att bekämpa manschauvinism och patriarkat inom arbetarrörelsen (Telesur).


tijoux

Ana Tijoux. Foto courtesy AFP.


Sverige: Konsten är inte ett särintresse utan en allmännytta. Den övertygelsen har drivit Konstfrämjandet sedan starten 1947. Och folkrörelsen är på topp, enligt verksamhetschef Per Hasselberg. De senaste fyra åren har medlemsantalet fördubblats och de når nu 4,5 miljoner människor via stora medlemsorganisationer som till exempel ABF, Handels, HSB och Folksam.– Vi har ett multidemokratiskt system som konstvärlden tycker är spännande. Vi får konsten och folkrörelsen intresserade av varandra, säger han (SDS).

Malmö/Lund: Efter långa och intensiva förhandlingar mellan Malmö stad och Konsthögskolan, står det nu klart att en stor del av verksamheten kommer att vara förlagd till nybyggda lokaler i de gamla spårvagnshallarna vid Norra Sorgenfri. – Det känns ju fantastiskt bra att alla beslut och avtal är färdiga och vi ser fram emot flytten. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger Silvana Hed, föreståndare för Konsthögskolan i Malmö (Lundagård).

Malmö/Lund: En 30-åring som suttit häktad misstänkt för att ha anlagt en brand i en muslimsk föreningslokal i Malmö åtalades på måndagen misstänkt för terrorbrott, alternativt mordbrand. Åklagaren anser att mannen agerat för terrorsekten IS räkning (DN).

Konsten: Ola Billgren (1940-2001).


billgren2

Courtesy Ola Billgren: Korridoren.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 27 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: