Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 25-26/3 2017. Om revolutionsåret 1917.

Världen: Den ryska revolutionen 1917 är den viktigaste händelsen i mänsklighetens historia. Arbetarna och bönderna störtade kapitalismen och bildade arbetarråd (”sovjeter”) som byggde direkt på arbetarnas deltagande. Deras demokratiskt valda representanter – en för varje tusental arbetare – kunde avsättas från en dag till en annan och tjänade en genomsnittlig arbetarlön. Under revolutionens första år avskaffades den privata egendomen och penningsystemet, vilket svensken Anton Nilson upplevde på plats som stridsflygare i Röda Armén. Löneslaveriet, hyrorna och allt annat kapitalistiskt bråte ersattes med arbete efter förmåga, rekvisitioner efter konsumtionens behov och direktdemokrati. Ja, proletär demokrati och verklig socialism såg nu ut att förverkligas för första gången i världshistorien.

Men snart tog Partiet över och arbetarråden blev maktlösa och byråkratiserade bihang till den allsmäktiga Staten. Alla oppositionella vänstergrupper utrotades, med Kronstadtrevoltens utplåning 1921 som slutet på alla förhoppningar, och efter Lenins död tog Stalin och byråkraterna slutgiltigt makten. Hur det gick sen – efter WWII – vet vi alltför väl.

Det hade inte behövt sluta så. Till nästa gång vet vi att revolutionen inte får toppstyras av en maktgalen elit. Makten måste alltid tillhöra arbetarråden och folket på lokal nivå. Då kan kapitalismen och staten avskaffas för alltid och världens folk få leva i frihet och jämlikhet. Idag är kapitalet inne i sitt avslutande skede. Om inte fascismen ska träda i dess ställe krävs en folklig revolution – mänsklighetens sista hopp.

Sverige: Fler poliser och strängare straff – så ser Socialdemokraternas och Allianspartiernas linje ut för att minska ungdomsbrottsligheten. Förslagen döms nu ut av kriminologerna Jerzy Sarnecki och Tove Pettersson (ETC). Det säger väl sig självt att mer av samma repressiva sort som prövats i århundraden inte hjälper. Ska det vara så svårt att tänka nytt? Läs i arikeln ”Avveckla polisen – skapa alternativ!” 0m hur samhället skulle kunna reagera på ett annorlunda och mer konstruktivt sätt.

Malmö/Lund: Teater Sagohuset har i över trettio år kämpat för att få en permanent lokal i Lund, och under tiden fått en mängd tillfälliga bygglov, nu senast tre år på Revingegatan. (SDS). Varför kan denna uthålliga och fantastiska teatergrupp inte få en fast lokal? Obegripligt med alla dessa kommunala och kyrkliga fastigheter som samtidigt står tomma. Skandal!

Konsten: Min senaste målning.


konkret11

S. Jacobson: Konkret 11.

***

Nättips: Den bästa artikeln om geniale konstnären Odd Nerdrum finns i Det Store Norske Lexikon https://snl.no/Odd_Nerdrum

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: