Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 23-24/3 2017. Graffiti’ll never die – but multiply!

Världen: Sao Paolo i Brasilien är världens graffiti- och gatukonsthuvudstad, beundrad och besökt från alla länder. Men den nye borgmästaren João Doria tror sig kunna vinna politiska poäng för egen del på den nolltolerans som övergetts i alla andra länder. Det kommer inte att gå så bra. Ny Yorks borgmästare Koch förlorade den kampen redan på 80-talet. Graffitimålningar finns nu i alla större städer och de är lika uppskattade av allmänheten överallt. Doria vill gå baklänges i historien och göra Sao Paolo grå. Nej, han kommer inte att lyckas med annat att minska turismen och öka kostnaderna för en helt onödig borttagning. Konst är en del av yttrandefriheten – även i Sao Paolo.

”Konst är inte smuts. När borgmästaren säger att han vill göra staden ren och fin så borde han koncentrera sig på att få bort sopor, rensa upp genomfartsvägar, rusta upp offentliga platser. São Paulo är en stad med så många problem att jag helt enkelt tycker att borgmästaren fokuserar på fel sak”, säger Nadia Somekh.– Vi behöver fler bostäder, vi har hemlösa, vi har ständig trafikstockning, graffiti är helt enkelt inte Sao Paulos mest akuta problem, säger Nadia Somekh (SR).

Sverige: Nordkalk överklagar domen mot företaget efter den uppmärksammade olyckan i Luleå 2011, där en ung man dog och en annan brännskadades mycket svårt. I tingsrätten dömdes Nordkalk till företagsböter, och även den dåvarande platschefen fälldes sedan tingsrätten funnit att olyckan med ”mycket hög grad av sannolikhet” hade kunnat förhindras. (AB). Nordkalk överklagar domen. Vissa ansvarslösa företag gör vad som helst för pengar. Men Nordkalk förlorade kampen om Ojnareskogen och den lokala vattentäkten och kommer säkert att förlora detta upprörande nonchalanta arbetsskademål också.

Malmö/Lund: Det blir många aktiviteter i Stadshallen i Lund. Svärdkonst, capoeira och sambarytmer! Den 25 mars bjuds det på intryck från hela världen när Lunds kommun och ABF anordnar en dag för seniorer och anhöriga från hela världen. Under dagen pågår aktiviteter från världens alla hörn i Stadshallen i Lund. Besökarna kan mingla runt och ta del av olika föreningars och organisationers verksamheter, och dagen avslutas med en konsert med Cristal Adino. Naturligtvis finns det fika med internationella inslag (mynewsdesk). Varmt välkommen lördagen den 25 mars kl. 14–17 i Stadshallen i Lund.

Malmö/Lund: Musikelever framför ”The Wall” i Stadshallen. Kulturskolan och Lars-Erik Larsson-gymnasiet slår sina instrument ihop och levererar Pink Floyds epos ”The Wall” vid två konserter nu i veckan. Alexander Agrell · Följ skribent. Denna torsdag klockan 19 blir det ett offentligt framförande i Stadshallen (SDS).

Konsten: DAIM graffiti art.


Artist: DAIM |

Courtesy Daim. Graffiti’ll never die –  but multiply!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 23 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: