Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 20-21/3 2017. Autonoma slåss för klimatet.

Världen: Klimataktivisternas kamp mot de tyska brunkolsgruvorna. Omkring 30 klimataktivister har i mer än 4 år med en okuvlig ihärdighet blockerat och förhindrat den rovdrift som den tyska energikoncernen RWB (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswek AG) utövar i Hambacher Forst utanför Köln. Enligt opinionsmätningar är hela 72% av den tyska befolkningen för ett totalstopp av brunkolsbrytningen (https://www.autonominfoservice.net/).


klimat

Några klimataktivister förbereder den dagliga nålsticksaktionen.


Världen: CCF tar på sig brevbomb till tyska finansministeriet. I en kommuniké som först publicerats på grekisk indymedia, tar CCF (Conspiracy Cells of Fire, Eldkonspirationscellerna) på sig brevbomben som onsdagen den 15:e mars skickades till det tyska finansministeriet och mer precist, till finansministern Wolfgang Schäuble.

Sverige: Fler med högre inkomst kommer att få betala statlig inkomstskatt, efter en överenskommelse mellan S-MP-regeringen och Vänsterpartiet inför vårbudgeten. Det skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) på SvD Debatt.

Sverige: Den rasistiske Örebropolisen Peter Springare och den kontroversielle författaren Katerina Janouch knyts till invandringsfientliga Nyheter Idag. ”Förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten.” Det skrev Örebropolisen Peter Springare i ett Facebookinlägg den 8 mars. Hotet har under helgen lett till starka reaktioner såväl generellt som av journalister. Till exempel jämför Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell  jämför honom med Joseph Goebbles, Adolf Hitlers propagandaminister. Expressens Alex Schulman skriver att Peter Springares tid som rasistisk opinionsbildare nog bara har börjat (resumé.se).

Malmö/Lund/Konsten: I fredags var det vernissage för Lundafotografen Albert Wikings stora porträttutställning We have a dream på Lunds konsthall. Albert Wiking har fotograferat ett 100-tal människor till sin senaste utställning. Det är personer som i många fall är kända och som har drömmar. Framförallt har de kämpat för mänskliga rättigheter, eller på annat sätt stått upp för rättvisa och visat mod (SR).

Boktips: Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Norstedts 2017.


uppdat6

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 20 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: