Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 15/3 2017. Hyenorna är tillbaka!

Världen: 24 miljoner amerikaner färre kommer att ha sjukförsäkringsskydd över en tioårsperiod med Donald Trumps alternativ, skriver New York Times. På så vis sparar han 337 biljoner dollar som bl.a. ska gå till Muren mot Mexico…

Sverige: L-muppen Fredrik ­Segerfeldt åsiktsregistrerar forskare med vänstersympatier, förbudet för sådana register till trots. Helt desperat.

Sverige: De närmaste dagarna blir det strålande sol och vårvärme i hela landet. – Vi får in mer och mer mild och fuktig luft från sydväst, säger Kristoffer Molarin, meteorolog vid Foreca. – I södra halvan av landet kan vi få temperaturer på 6–9 grader under tisdagen, men det kan säkerligen vara upp emot tvåsiffrigt, i alla fall i Östergötland och runt Kalmar. – I Svealand blir det runt 5–8 grader och norrut blir det också en del plusgrader nästan ända upp.

Malmö/Lund: Spårväg i stället för träd. Nu fälls trädLaurentiegatan och plataner flyttas från Clemenstorget till Brunnshög för att ge rum åt spårvägen och dess hållplats. Det gör alltid ont i mig när man sågar ner uppvuxna träd, i synnerhet i Lund som en gång var en så grön stad. Det verkar oklart om det blir någon ersättning.

Konsten: Hyenorna är tillbaka! Skulpturgruppen Hyenorna var ett ironiskt gatukonstverk som i hemlighet placerades ut vid Stureplan 2011 och blev mycket populärt men lika snabbt togs bort av det nitiska Gatukontoret. De blev offer för den numera avskaffade nolltoleransen.

Men nu visas de igen. Utställningen KvadrArt äger rum i en ledig butikslokal på Regeringsgatan 42, bredvid entrén till varuhuset NK mitt i Stockholm och pågår mellan 18 och 26 mars. Vernissage är 17 mars. I informationstexten som hör till verket Hyenorna kan man bland annat läsa att: Hyenorna vid Stureplan nästan uteslutande livnär sig på Slitzbrudar från förorten, och att de lider av inavel. Försök med inplantering av hyenor från andra länder har gjorts i flera år men hindras ständigt av Medlemskväll. Utställningen kommer att vara den hittills största i sitt slag i Skandinavien och totalt medverkar närmare 100 gatukonstnärer från Sverige, Italien, Frankrike, Ryssland och Holland (AB).


Hyenorna_vid_Stureplan

Hyenorna vid Stureplan som de en gång såg ut 30 juni -7 juli 2011, innan de forslades bort av Gatukontoret, under vilda protester från stockholmarna.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: