Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 13-14/3 2017. Kapitalismens dödsryckningar pågår.

Världen: Författaren Paul Manson spår att den nyliberala kapitalismen nått slutet av sin levnadscykel och att den därför måste ersätts av en annan ideologi i framtiden. I nästa andetag säger han att valet av ersättare står mellan socialismen och nationalismen och att socialismen måste ta initiativet för att skapa en bättre värld. Delar av det han säger är jag fullt ut beredd att hålla med om även om jag inte håller med om allt han skriver om i sin bok Postkapitalism. En sak är vi dock överens om och det är att nyliberalismen hålls vid liv med hjälp av konstgjord andning, skriver Anders Forss i VK.

Och denna gång, vill jag och mina kamrater tillägga, lämnar vi reformism och leninism åt sitt öde och bygger ett direktdemokratisk, frihetligt socialistiskt samhälle med arbetarrådens internationella makt! Vi kommer inte att missa tillfället när det uppstår och framtiden kommer att tacka oss.

Sverige: Alice Bah Kunkhe har inget emot att Erdogans hantlangare propagerar i Sverige för envälde. Hon hänvisar till yttrandefriheten. Och så slipper hon ju att Erdogan kallar henne fascist. Han tycker säkert hon är en god demokrat och hon har tydligen inget emot beröm från det hållet. Yttrandefrihet är inte samma sak som brist på ryggrad, Alice. Och det är anmärkningsvärt att när man ändå sätter de yttersta gränserna för yttrandefriheten – vilket sker hela tiden – så är det alltid åt vänster, inte åt höger. Den enda spärr som finns där är hets mot folkgrupp, ett brott som polisen bara skrattar åt. Det hade annars kommit lägligt till pass nu. Lyssna på vad de turkiska politikerna säger om kurder, armenier och andra minoriteter på sina valmöten! En ocean av yttrandefrihetsbrott och rasistiska utfall..

Malmö/Lund: Vattnet i Lund går att dricka igen utom i de norra och centrala delarna.

Konsten: Peter Dahl. 


peterdahl

Courtesy Peter Dahl: Självporträtt.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: