Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 12/3 2017. SD-kaos i Hässleholm.

Världen: Fascisten Erdogan kallar det ultraliberala Nederländerna för fascister. Orsaken är att man inte låter honom sprida sitt gift med en valkampanj där. Och det gör de alldeles rätt i. Han får inte komma in i Tyskland heller och det är hedersamt.

Sverige: Alla högerspöken i Martin Kraghs omgivning mobiliseras nu i ett utsiktslöst försvar för den minst sagt kontroversiella artikeln om rysk desinformation, men detta försvar lider av exakt samma fel som uppsatsen i sig och kan därför lämnas därhän; att avpublicera den skulle däremot vara en sista möjlighet för universitetet att rädda ansiktet. Vilket inom parentes sagt i minst lika hög grad gäller Magnus Norells opus om Muslimska Brödraskapet.

En organisation som det däremot borde forskas kring, och som framförallt Säpo borde uppmärksamma, är de turkiskt fascistiska Grå Vargarna som finns också i Sverige. Aktuellt Fokus beskriver dem här.

Sverige: Det politiska kaoset i Hässleholm har gett eko både i Sverige och internationellt. M, L och KD röstade fram en numera skandalomsusad SD-politiker till en tung maktposition (AB). ”Först tänkte jag att vi lyft på locket, att det skulle välla fram kommuner där samma sak hände. Men ju längre tiden har gått tänker jag mer och mer att det blir tvärtom. Det här kan bli ett avskräckande exempel. Speciellt med tanke på den negativa publicitet det har blivit. Jag tror de flesta kommer vara försiktiga i framtiden” säger en (L)-representant. Ja man kan ju alltid hoppas men det låter mest som en dålig ursäkt. Ett gigantiskt svek mot demokratins s.k. värderingar av borgarna är det i vilket fall. Inte särskilt förvånande.

”Ondskan uppenbarar sig i olika skepnader, men oavsett vilka titlar den ger sig, är det samma hat och samma mekanismer som driver dagens hatare, som de jag upplevt tidigare i mitt liv. Om ni nu inte lyssnar på oss, som har överlevt Förintelsen och upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser, vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?”. så skrev förintelseöverlevaren Emerich Roth för en vecka sedan. Frågan riktades till Anna Kinberg Batra och hennes SD-utspel men fick inget svar.

”Män utan kvinnor röstar på rasister. 24 procent av de ogifta männen sympatiserar med SD men bara 14 procent av de gifta. Det är den mest dramatiska skillnaden för något parti och det kan inte förklaras med SD-sympatisörernas ålder” skriver Flamman.

Malmö/Lund: Vattnet i Lund ska kokas även i fortsättningen och flaskvattnet håller på att ta slut. Vattenmyndigheten verkar inte ha hittat och åtgärdat orsaken. Och vad gör MSB-myndigheten? Ingenting. Att det kapitalistiska industrisamhället är sårbart påminns vi nu om, liksom att alla inte självklart har tillgång till rent dricksvatten.

Konsten: Skulptural papperskonst. 


papperskonst

Courtesy http://www.residencemagazine.se/etikett/konst/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 11 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: