Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 10/3 2017. Det behövs en Sverigeplan.

Strålande sol och ljumma vårvindar i morse och se, krokusarna slog genast ut. Men varmare måste det bli och det verkar trots allt vara på gång. I södra Skåne vill säga.

Världen: Sydkoreas president Park Geun-Hye, anklagad för korruption, har avsatts och ska ställas inför riksrätt (AB). Skandalen inbegriper både bolaget Samsung och en religiös sekt.

Sverige: ”Det behövs en Sverigeplan som pekar ut var pengarna finns och var de behövs. En plan som går ut på att se till att alla människor får någonstans att bo, att alla har ett jobb, ingen behöver gå utan vinterskor till skolan. En plan där alla behövs och kan hjälpa till att bygga ett bättre land. Bankerna och de andra kapitalisterna får avstå från profit tills vi har löst allt detta, och alla människor som bor här måste hjälpa till, gör man inte det är man en svikare. Från och med lanserandet av denna plan ska alla diskussioner handla om den och alla partier ska få frågan: Är du för eller emot? De som är emot kommer snart att avslöjas som handlingsförlamade” säger Kajsa Ekis Ekman i en intervju i Proletären.

Den diskussionen är jätteviktig – till skillnad från den som Ekis också driver om uttrycket ”icke-man” som är en pseudofråga och knappt det, enligt mig.

Sverige: Den s.k. ”Folkets Demonstration” är en liten och löst sammansatt grupp med en högerpopulistisk och starkt främlingsfientlig agenda, grundad av SD-politikern Johan Widén från Enköping. I talarstolen i Trelleborg nyligen stod förutom Widén bland andra f.d. SD-politikern och islamofoben Hans Erling Jensen och Nina Drakfors, också f.d. SD-politiker och ansiktet utåt för ”Granskning Sverige”, en sajt som lagt ut förvrängda ljudklipp av politiker och journalister på Youtube (SDS). Nazisten ”Anna Svensson” och nazistiska NMR deltog också.

Malmö/Lund: Rektorn på den skola där en fjortonårig flicka våldtogs och mobbades lämnar sin tjänst. Det skriver Lunds kommun i ett pressmeddelande på sin hemsida. Flickan fick stanna hemma medan förövarna fick gå kvar, och skolledningen gjorde sig oanträffbar. Den 8:e höll skolelever från Lund en tyst demonstration på Stortorget i protest mot det inträffade. Hanteringen från kommunens sida har varit både felaktig, långsam och klantig. Kommunen skriver nu: ”Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst”.

Dricksvattnet måste kokas i Lund. Bakteriehalten är tills vidare för hög. Nya riktlinjer beräknas komma vid klockan 17.00 och du kan följa utvecklingen på vasyd.se

Konsten: Howard Hodgkin (1932-2017) engelsk abstrakt konstnär som också intresserat sig för indisk traditionell konst. Någon kolorist tycker jag inte han är, men det är bara min privata åsikt.


howard

 Howard Hodgkin.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 10 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: