Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 9/3 2017. Gustav Metzger.

Världen: I Burma har en fabrik som producerar kläder för svenska H&M förstörts av arbetare som kräver bättre arbetsvillkor och förmåner. Konflikten började med en strejk för en månad sedan, efter att en lokal facklig arbetsledare sagts upp. De anställda krävde bättre system för utvecklingssamtal och sjukförsäkring och i mitten av februari blev protesterna våldsamma. Enligt svenska journalisten Moa Kärnstrand, som på plats undersökt arbetsförhållandena i Burma, är det de extremt låga lönerna som skapar upploppen. Burma är ett av de länder i Asien där arbetarna har lägst lön. Minimilönen 63 dollar, ungefär 570 svenska kronor, är lägre än i exempelvis Kina och går enligt Moa Kärnstrand inte att överleva på. (Ekot).

Sverige: Socialdemokraternas ledning vill inte tillåta surrogatmödraskap inom hälso- och sjukvården rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Malmö/Lund: Lund blir navet för Sonys europeiska verksamhet kring ”internet of things”, IOT. Inom kort lanseras fyra nya tjänster för marknaden (SDS).

Konsten: Gustav Metzger (1926-2017). Metzger beskrev sin konst som ”ett desperat, subversivt politiskt vapen, en attack i sista minuten på det kapitalistiska systemet och ett angrepp även på konsthandlare och samlare som manipulerar modern konst för vinst”. Han var en föregångare inom psykedelisk liksom inom auto-destruktiv och annan processkonst.


 

Liquid Crystal Environment 1965, remade 2005 by Gustav Metzger born 1926

 Courtesy Gustav Metzger: Liquid crystal environment, 2005.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: