Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 8-9/3 2017. Fri kvinna efter revolutionen.

Världen: Kapprustningen i Östasien fortsätter. De första delarna till ett omtvistat amerikanskt missilförsvarssystem är på plats i Sydkorea. Beskedet kom dagen efter att Nordkorea skjutit upp fyra ballistiska robotar. Nyheten möttes med ilska i Kina som hävdar att systemet utgör ett hot (dn.se)

Sverige: Anhöriga till den 28-årige man som dog till följd av polisvåld på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset vänder sig nu till JK. Civil Rights Defenders, som företräder de anhöriga, begär hos Justitiekanslern cirka 2,7 miljoner kronor, meddelar människorättsorganisationen. Grunderna för skadeståndet är enligt organisationen att polisen använde våld fastän mannen inte utgjorde något hot, samt att såväl Åklagarmyndigheten som polisen brustit i ”efterkommande agerande och utredning av dödsfallet”.(VK).

Malmö/Lund: På Malmö museum anordnas Art + Feminism, en skrivarstuga med uppgift att skriva in fler kvinnor på Wikipedia. Det finns fyra gånger fler wikipedia-artiklar om män. Dessutom är cirka 90 procent av alla wikipedia-artiklar även skrivna av män. Tillsammans med Malmö museum arrangerar Alexandra von Schwerin och Skarhults slott därför en så kallad skrivarstuga med syfte att skriva in fler kvinnor i historien.
– Det har ju alltid varit så att det är män som skrivit historien i vilken de fokuserat på män.  Och om man tror att män alltid styrt världen så tror man att det är de som ska fortsätta styra världen, säger Alexandra von Schwerin (Lundagård.se).

Konsten: En fri kvinna efter revolutionen.

frikvinnaefterevolutionen

Rysk affisch för 8 mars.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 8 mars, 2017 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: