Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika 4/3 2017. Social skulptur.

Världen: I mer än 40 länder planeras en politisk strejk på Internationella Kvinnodagen 8 mars (aktuelltfokus.se).

Sverige: SAC skriver: ”Den 8 mars 2017 går vi ut i strejk! SAC kommer varsla kvinnliga medlemmar i en 24 timmar lång politisk strejk på internationella kvinnodagen. Vi gör det för att vi har fått nog. Nog av att kvinnors arbete värderas lägre på arbetsmarknaden. Nog av högerpopulismen som hotar våra rättigheter. Nog av att kvinnor utsätts för våld i hemmen och det offentliga! Vi tänker ta tillbaka kvinnodagen och göra den till en kampdag. Kvinnodagen instiftades av arbetarrörelsen, och handlar inte om att visa lite extra uppskattning, utan om att vi ska få alla rättigheter som män tar för givna” (https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/National-Women%E2%80%99s-Strike).

Sverige: De senaste fem åren har 26 människor avlidit i polisens arrester runt om i landet. De flesta har omhändertagits på grund av berusning och vägrats vård av polisen. Men inte en enda polis har åtalats (ETC).

Sverige: Ett tjugotal etablerade forskare underkänner Magnus Norells rapport ”Muslimska Brödraskapet i Sverige” som rasistiska konspirationsteorier. – Rapporten kan inte anses vara trovärdig på något sätt. Det är ett undermåligt arbete, det saknar källor för det som påstås och man har inte tagit hänsyn till den omfattande forskning som finns om islam och muslimer i Sverige, säger Emin Poljarevic (svt.se).

Malmö/Lund: I veckan flyttade franska Schneider Electric sin verksamhet i Malmö till Mobile Heights i Lund, där företaget nu också slår upp dörrarna till ett helt nytt innovationscenter för utveckling av mjukvaror och system för optimal användning av smarta fastigheter. Fastigheten som företaget flyttar in i är förberedd för test av det som utvecklas på plats (Elektroniktidningen).

Konsten: På konstmuseet Emma i Esbo pågår som bäst utställningen Outside the Box, som presenterar den tyska nutidskonstnären Joseph Beuys. Han räknas som en av de centrala gestalterna inom efterkrigstida konst och var bland annat med om att grunda Fluxus-rörelsen, en konströrelse som syftade till att förändra konstbegreppet i grunden. Till Beuys agenda hörde ett starkt samhällsengagemang, han ville rent av förändra samhället genom konsten. (Yle). ”Social skulptur” är ett av hans uttryck.


joseph

Courtesy Joseph Beuys.

 ***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: